MHP Afyonkarahisar Milletvekili Yılmaz, 'Afyon' ismi için kanun teklifi verdi

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar isminin Afyon olarak değiştirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kanun teklifi verdiğini bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan MHP Milletvekili Yılmaz, Afyonkarahisar'ın Afyon olan adı 6 Ocak 2005 tarih 5285 sayılı kanun ile Afyonkarahisar olarak değiştirildiğini ifade etti. Aradan geçen yedi yıla rağmen Afyonkarahisar isminin gerek Afyon da gerekse ülke genelinde benimsenmediğini aktaran Yılmaz açıklamasında, "Şehir merkezinde bulunan Karahisar Kalesi nedeni ile bu tarihte yapılan değişiklik ilimize reel anlamda bir katkı sağlamamıştır. 17 ilçesi bulunan ilimizde Karahisar il merkezini andırırken, Afyon ismi il genelinin tamamında yüzyıllardır tarımı yapılan haşhaştan gelmektedir. İlimizin bütününde kabul gören Afyon isminin kullanılması için bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundum" ifadelerine yer verdi.

Yedi yıldır Afyonkarahisar olarak kullanılan şehrin isminin son günlerde de kamuoyunda hala kabul görmediğine dikkat çeken Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"İlimizin isim uzunluğu hem bürokratik sıkıntılara hem de isim karmaşasına neden olmaktadır. 14 harfli olan şehrimizin ismi hala bütün ülkede Afyon olarak kullanılmaya devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde bu konu oldukça fazla kişi, kurum ve sivil toplum örgütünce dile getirildi. Afyon'u marka şehir yapmak için çalışmalar başlatıldı. Paneller organizasyonlar yapılıyor. Afyon Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler'in de söylediği gibi marka için 5 harf bize yeterli Afyon başlı başına bir markadır. Ülkede ve dünyada bilinirliğimiz Afyon ismi ile oldukça yüksektir. Afyon Kaymağı, Afyon Sucuğu, Afyon Lokumu aklınıza gelebilecek birçok ürünümüz bu şekilde bilinirliğini korumaktadır. İnşallah verdiğimiz bu kanun teklifi yasalaşırsa bu sıkıntıdan ilimiz de kurtulmuş olacaktır."

Hazırladığı kanun teklifinde ilave hiçbir maliyet olmasını istemediklerini aktaran Yılmaz, 2005 yılında yapılan isim değişikliğinin il ve ülke ekonomisine 10 milyon TL nin üzerinde maliyeti olduğunun hesaplandığını bildirdiği açıklamasında, "Bizim hazırladığımız kanun teklifinde geçici bir madde ile bu kanunun yürürlüğe girişinden itibaren belge, tabela ve benzeri yerlerdeki değişiklikler 10 yıllık süre içerisinde ihtiyaç duyuldukça yapılacak böylece hem kamuya hem de vatandaşlarımıza zorunlu maliyetler doğmayacaktır" sözlerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber