Çocukları Koruma Kanunu tasarısı komisyonda kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 21:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda, özel korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin esasları düzenleyen 'Çocukları Koruma Kanuna Tasarısı' kabul edildi.

Tasarı, daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişiyi çocuk olarak tanımlıyor. Tasarıyla, çocuklar öncelikle kendi aile ortamında korunacak. Çocuklar hakkında 'danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık, sosyal yardım ve barınma' konularında koruyucu ve destekleyici tedbirler alınacak.

Tasarıya göre 18 yaşını doldurmamış olanlar çocuk sayılacak. Kanun tasarısıyla 18 yaşından küçükler çocuk, özel koruma ihtiyacı olan çocuk, suça sürüklenen çocuk olarak tanımlanırken, çocuk mahkemeleri de yeniden tanımlanıyor. Yasa tasarısında çocuğun korunması için temel ilkeler şöyle belirleniyor:

"- Çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınması,

- Çocuğun yarar ve esenliğinin gözetilmesi,

- Çocuk ve ailesinin herhangi bir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmaması,

- Çocuk ve ailesi bilgilendirilmek suretiyle karar sürecine katılımlarının sağlanması,

- Çocuğun ailesinin, ilgililerin, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde çalışmaları,

- İnsan haklarına dayalı adil, etkili ve süratli bir usul izlenmesi,

- Soruşturma ve kovuşturma süresince çocuğun durumuna uygun özel ihtimam gösterilmesi,

- Kararların alınmasında ve uygulanmasında, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitimini ve öğrenimini, kişiliğini ve toplumsal sorumluluğunu geliştirmesinin desteklenmesi,

- Çocuklar hakkında hapis cezasına en son çare olarak başvurulması,

- Tedbir kararı verilirken kurumda bakım ve kurumda tutmanın son çare olarak görülmesi, kararların verilmesinde ve uygulanmasında toplumsal sorumluluğun paylaşılmasının sağlanması,

- Çocukların bakılıp gözetildiği, tedbir kararlarının uygulandığı kurumlarda yetişkinlerden ayrı tutulmaları,

- Çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde yargılama ve kararların yerine getirilmesinde kimliğinin başkaları tarafından belirlenmemesine yönelik önlemler alınması."

Yasa tasarısına göre, çocukların korunması için danışmanlık müessesi devreye sokuluyor. Bu çerçevede çocuklara danışman, eğitim, bakım, sağlık, barınma tedbirleri de uygulanacak.

Tasarıya göre adli ve idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bildirecek. Çocuk ile çocuğun bakımından sorumlu kimseler de koruma altına alınması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na başvurabilecek. Çocuklar için acil koruma kararı da alınabilecek.

Tasarıya göre suça sürüklenmiş çocuklar ile ilgili de hükümler getiriliyor. Çocuk hakkındaki soruşturma artık çocuk bürosunca yapılacak. Çocuğun yanında ifade alınması sırasında sosyal görevli bulunacak. Gerekirse çocuk hakiminden özel koruma istenebilecek. Gözaltına alınan çocuklar karakolların çocuk biriminde tutulacak.

Tasarıya göre çocukların nakillerinde zincir, kelepçe ve benzeri aletler takılmayacak. Çocuklar için tek hakimden oluşan mahkemeler kurulacak. Bu mahkemeler sadece çocuklarla ilgili davalara bakacak. Yine tasarıya göre Cumhuriyet Savcılıkları'nda çocuk büroları kurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber