Hurdaya ayrılan atıklardan heykel oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin projesiyle hurdaya ayrılan atık metaller sanayi ustalarının ellerinde sanat eserine dönüştü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir ay eğitim verilen ustalar, atık metallerden ilginç heykeller yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı ile Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanlığı işbirliğiyle atık metallerin heykel yapımında kullanılmasını sağlamak, sanayi çalışanlarını bu konuda teşvik etmek amacıyla ?Atık Malzeme ile Heykel Tasarım ve Uygulama Atölyesi' kuruldu. Atölyeye 11 sanayi ustası başvurdu. Ustalara heykeltıraş Ayhan Kayapınar tarafından bir ay süreyle eğitim verildi. Sanayi çalışanları, Akdeniz Sanayi Kültür Merkezi'nde aldıkları eğitimler doğrultusunda, atık metallerin heykel yapımında nasıl kullanıldığını öğrendi. Heykellerin tasarım ve uygulama aşamaları da yaklaşık bir ay sürdü.

Kullanılamayacak durumdaki her türlü hurda, otomobil parçaları, ağaç ve metal atıkları, estetik ve plastik değerler gözetilerek ustaların ellerinde sanat eserine dönüştü. Heykellerde hurda otobüs mafsalları bacak, ekzantirik mili gövde, bujiler burun, LPG tankları gövde, pistonlar kol, krank kolları el ve ayak oldu. Ustalar tarafından yapılan birbirinden ilginç 10 heykel, Akdeniz Sanayi Sitesi Parkı'nda oluşturulan Atık Malzeme Heykelleri Açıkhava Galerisi'ne konulmaya başlandı. Ahtapot, dinozor, boğa, robot asimodan, çember çeviren çocuk ve zürafaya gibi birbirinden ilginç heykeller görenlerin büyük beğenisini topluyor. Açıkhava galerisi, 13 Haziran saat 17.00'de açılacak.

Bir aylık eğitime katılan Bekir Öner, ?Sanayinin Asimosu' adını verdiği ilgi çekici heykel yaptı. Öner heykelin gövdesini ekzantirik milinden, kollarını otobüs piston kollarından, başını silindir kapağı, piston, supap yaylarından, kulaklarını motor yatağından, gözlerini bilye ve supaptan yaptığını anlattı. Projeye destek vererek, bir zürafa heykeli yapan Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, de heykelde yaklaşık 150 kilo civarında hurda malzeme kullandığını ifade etti.

Hurda saç levhalardan ?Boğa' heykeli yapan motor ustası Mustafa Yavuz, heykelin yapımında malzeme olarak atık saç, mafsal ve bilye kullandığını kaydetti. Kursiyerlerden Fahri Doğan,?Çember Çeviren Çocuk' heykeli yaparken projeye oğlu Süleyman Bolat ile birlikte Kemer ilçesinden katılan Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal da dinozor ve ahtapot heykelleri yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber