Başarısız karnede ailelerin rolü çok büyük

Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder, karnenin sadece çocukların başarısını göstermediğini, kernedeki notların yüksek ve düşük olmasında ailenin rolünün çok büyük olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Türkiye karne heyecanı yaşıyor. Okul maratonu sona erdi ve bütün bir yıl boyunca büyük emekler sarf ederek ders çalışan öğrenciler karne alıyor. Aileleri de etkisi altına alan karne heyecanıyla ilgili açıklama yapan Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder ailelere bazı tavsiyelerde bulundu. ?Tatilde çocuğunuzun dinlenmesine izin verin.? diyen Dr. Ejder, ?Hayatta başarısını gösterebileceği, başka alanlar da olduğunu fark etmesine imkan tanıyın, başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun.? uyarısında bulundu.

Çocuğun performansı kadar, anne ve baba arasındaki ilişkinin de karne notlarına etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken Dr. Ejder şöyle konuşu: ?Veliler başarısız bir karne ile karşılaştıklarında kendilerine şu soruları sormaları lazım. Çocuğumuza yıl boyunca sağlıklı bir aile ortamı mı sunabildik mi? Çocuğumuzun en iyi öğrenme yolunun model alma olduğunu bildiğimiz halde arzu ettiğimiz davranışlarda ona model olabildik mi? Sınavlardan düşük not aldığında oturup sorunu birlikte çözmeye çalıştık mı? Sorunun okul ve öğretmenlerin bilgi ve tutumlarından ya da okuldaki uyum güçlüğünden olabileceğini hiç düşündük mü??

VELİLERE UYARILAR

Başarının tek göstergesinin karne olmadığını vurgulayan Dr. Obengül Ejder, ailelere şu uyarılarda buludu: ?Notları iyi de olsa, kötü de olsa sevginizin karneye bağlı olmadığını, sonucu ne olursa olsun onu seveceğinizi vurgulayın. Karne notları düşükse başarısızlığının nedenlerini araştırın, mutlaka çözüm yolları üretin. Yıl içindeki ders eksiklerini tamamlaması için ona yardım edin. Okul hayatının başlangıcından itibaren ders başarısızlığı var ise çocuğunuzun öğrenmesini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özel öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka bir uzmana başvurun. Karne notları iyi ise bunu görmemezlikten gelmeyin ?zaten benim çocuğuma bu yakışırdı, bu senin görevin tabiî ki iyi notların olacak ? ya da ?sana o kadar imkan sunduk bir de zayıf mı alacaktın, tabiî ki karnen iyi olacaktı' gibi cümleler kullanamayın. Onun başarısını takdir edin, küçük ödüller ile motivasyonunu arttırın. Ancak fazla abartmayın. Çocuğunuzu kendinizle, başka çocuklarla ya da kardeşleri arasında kıyaslamayın. Tatilde çocuğunuzun dinlenmesine izin verin. Hayatta başarısını gösterebileceği, başka alanlar da olduğunu fark etmesine imkan tanıyın, başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber