Afyon'un termal turizmde geldiği nokta uluslararası kongreyle tanıtıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından düzenlenen ?Uluslalarası Termal Sağlık Turizmi Kongesi'nde, termal sağlık turizminin geleceği yabancı uzmanların da katılımıyla masaya yatırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin termal başkenti Afyonkarahisar'ın termal sağlık turizminde geldiği noktayı hem yurt içi hem de yurt dışına duyurmayı amaçlayan kongrede, ildeki 5 yıldızlı otetellerin de tanıtımı yapılacak. Ayrıca, sektördeki yasal mevzuatlar ve jeotermal kaynakların korunmasıyla ilgili yapılması gereken düzenlemeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Üniversite Atatük Kongre Merkezi'nde başlayan ve 9 Haziran'a kadar devam edecek olan kongreye 7'si yurt dışından, 31'i Türkiye'den bürokrat, akademisyen ve sektör temsilcisi olmak üzere toplam 38 panelist katıldı. Sektör, kongre süresince 7 ayrı oturumda ele alınacak.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar'ın, jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk 7, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu söyledi. Afyonkarahisar ve çevresindeki termal suların, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile üstün nitelikli olduğunu ifade den Solak, Afyonkarahisar'ın, dünyanın en zengin termal kaynakları ve tarihi dokusuyla ülke termal sağlık turizminin parlayan yıldızı olduğunu kaydetti.

Üniversite yönetimi olarak, 2012 yılını ?Termal Turizme Destek ve Hizmet Yılı' ilan ettiklerini belirten Solak, bu kapsamda yapmış oldukları çalışmaları anlattı. Solak, ?Üniversitemiz, Afyonkarahisar'da termal sağlık turizmini canlandırmak için sadece kongre yapmakla kalmıyor. Fiili olarak hem yurt içine hem de yurt dışına katma değeri yüksek sağlık hizmeti sunmak üzere Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ni hizmete açmak üzereyiz. Ağustos ayında açılacak ve özellikle fizik tedavi konusunda uzmanlaşacak olan hastanemizde ileri teknoloji ile hasta memnuniyetini esas alan bir anlayışla hizmet vereceğiz.? diye konuştu. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun, turizm fakültesi olması için gerekli adımları attıklarını kaydeden Solak, böylece sektöre daha kalifiye eleman bulunabileceğini anlattı.

Solak, yine turizm sektörünün iyi yabancı dil bilen eleman ihtiyacını karşılamak üzere Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde 2 adet multimedya yabancı dil laboratuvarı kurduklarını, İngilizce dil eğitimi vermek üzere ABD'den 4 uzman getirdiklerini kaydetti.

'10 AYLIK BİR SÜREÇTE HAZIRLANDIK'

Valilik, belediye ve ATSO ile birlikte 10 aylık bir hazırlık süreci sonrasında ciddi bir tempo ile çalıştıklarını ifade eden Solak, kongredede; Türkiye'de Termal Sağlık Turizmi Potansiyeli ve Dünya Örnekleri, Kaplıca ile Birlikte Uygulanan Fizik Tedavi ve Destek Yöntemleri, Akuatik Rehabilitasyon, Termal Sağlık Turizmi, Kaplıca Tedavisi ve Balneoterapi, Termal Turizmde Özel Konular ve Termal Sağlık Turizmi Tanıtımı ve Pazarlaması' başlıklı olmak üzere toplam 7 ayrı oturum gerçekleştirileceğini dile getirdi. Solak, şunları söyledi:

?Kongremize yurt dışından üniversitemizin daveti ile Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya gibi yakın bölgeler olmak üzere birçok ülkeden sayıları 100'ü aşkın termal turizm temsilcisi ile yurt içinden termal, sağlık ve turizmle ilgili profesyoneller, yatırımcılar, tur operatörleri ve seyahat acentelerinin temsilcileri ile önemli sayıda yönetici ve akademisyen katıldı."

Mustafa Solak, 4 ay sonra açılması planlanan Uluslararası Zafer Havalimanı ile Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin hizmet vermeye başlamasıyla birlikte çok sayıda yabancı turistin geleceğini anlattı. Solak, kongrenin bilimsel ve akademik katkılarının yanı sıra Afyonkarahisar ve çevresindeki 5 yıldızlı otellerin tanıtımı açısından da büyük önem teşkil ettiğini ifade etti

ATSO'DAN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI

Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serterser de kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirterek, ?Biz buradan diğer bölgelere gelin birlikte olalım, bunu büyütelim mesajı vermek istiyoruz. Biz aynı zamanda bir üniversitenin şehre yaptığı katkıyı görmüş oluyoruz. Bu kongre Türkiye'nin sağlık turizmine de ciddi katkı sağlaycaktır.? dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da jeotermalde, Türkiye'nin, zengin kaynaklara sahip olmasına rağmen bu konuda geciktiğini söyledi. Kınacı, ?40 yıllık bir geçmiş var. Biz, 2011 yılından itibaren su kaynakları konusunda geniş çalışmalar başlattık. İlk olarak 1926 yılında çıkarılan su kanununun yenilenmesi konusunda yürüttüğümüz çalışmalar son aşamaya geldi. Jeotermal kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlayacak kanun tasarısı yakında Meclis'e gelecektir.? şeklinde konuştu.

Üniversitelerin, artık bulundukları illeri bir anonim şirket gibi görüp, bunu nasıl pazarlayabilecekleri planını da yapması gerektiğini belirten YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, bilimsel çalışmaların, rafların süslemekten çıkarılarak katma değere dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise kongreyi önemsediğini belirterek, Türkiye için ufuk açıcı bir program olacağına inandığını kaydetti. Erdöl, her yıl yurt dışında binlerce hastanın tedavi olmak için geldiğini belirterek, yurt dışından gelen hastalar için uluslararası sosyal güvenlik anlaşmalarının hızlandırılması gerektiğini hatırlattı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da uluslararası arenada Türkiye'nin, en fazla hastane akredite edilen ülkesi olduğunu belirtti. Kafkas, şunları söyledi: ?Türkiye'de inanılmaz gelişme ve alt yapıya sahiptir. Termal sağlık bu işin farklı bir yönü ve önü açık bir sektördür. Bu kongrede bunu görmüş olduk. Ancak, tek elde toplanması ve tek mevzuata bağlanması gerekiyor. Bu arızanın giderilmesi gerekiyor. Bu işin bir sahibi olmalı.?

Kafkas, Afyonkarahisar'ın yurt içi tanıtımlarına da ağırlık vermesi gerektiğini ifade ederek, Afyonkarahisar'da 5 tane beş yıldızlı termal otel olduğunu, bilmeyen bir sürü insanın olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da tatil için dünyanın en çok tercih edilen ülkesi haline gelen Türkiye'de, bin 500'ün üzerinde bir jeotermal kaynak bulunduğunu anlattı. Arıcı, bakanlık olarak 762 adet termal turizm merkezi ilan edildiğini ifade ederek, 2023'te 500 bin yatak öngördüklerini anlattı.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise Afyonkarahisar'da 50 derece ile 125 derece arasında termal su bulunduğunu belirterek, termal suların sadece yaşlı ve hastaları tedavi etmekle sınırlı kalmayıp, kür ve güzellik merkezlerinde kullanıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber