Türkiye-AB diyalog toplantısında ?pozitif gündem'

Türkiye-AB Bakanlar 3. Siyasi Diyalog Toplantısı, İstanbul Four Seasons Otel'de yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış politikada işbirliğinden övgüyle bahseden taraflar, vize muafiyeti konusunda açık ve net tavır alınması konusunda da mutabık kaldı. AB'ye üyelik sürecinde siyasi sebeplerle engellenen fasıllar üzerinde görüşmelerin başlatılmasını içeren Pozitif Gündem de toplantıda ele alınan konular arasında yer aldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Türkiye-AB ilişkilerini sadece ikili entegrasyon süreci olarak görmediklerini belirterek, ?Değişen uluslar arası sistemde barış ve istikrarı sağlamak açısından da büyük bir önem taşıdığına inanıyoruz.? dedi. Bakan Davutoğlu; görüşmede Kıbrıs, İran, Ortadoğu ve Batı Balkanlar'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Tam üyelik yolunda çıkartılan siyasi engellerin ve bazı iç gündemlerin bu ilişkiyi esir almasını istemediklerini dile getiren Davutoğlu, amaçlarının tam üyelik sürecinin bir an önce tamamlanması olduğunu ifade etti.

?VİZE, TÜRK VATANDAŞLARININ GECİKMİŞ HAKKI?

Toplantıda vize konusunu da kapsamlı şekilde ele aldıklarını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: ?Vize, Türk vatandaşlarının gecikmiş bir hakkıdır. Gümrük Birliği'nden bu yana sürekli ertelenmiş, zamana yayılmış bir süreçtir. Tekrar zamana yayılan bir yaklaşım değil, bir an önce vize muafiyet diyalogunun başlamasını, diğer AB üyelik sürecinden geçen ülkeler hangi esaslar içinde bu diyalogu yürütmüşse aynı esaslar içinde bunun tamamlanmasına büyük önem veriyoruz.?

Bu konuda AB Komisyonu'nun çabalarını takdir ettiklerini ifade eden Davutoğlu, bu süreçte açık ve net olunması gerektiğini vurguladı.

ASHTON'DAN TÜRK DIŞ POLİTİKASINA ÖVGÜ

AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton ise Türkiye ile başlatılan Pozitif Gündem'in üyelik sürecine yeni bir ivme kazandıracağı ümidini dile getirdi. ?Bölgedeki ortak çıkarlarımız göz önüne alındığında dış politikadaki mevcut mükemmel işbirliğinin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor.? diyen Ashton, Türkiye'nin Suriye ile ilgili çabalarına AB olarak her zaman destek vermek istediklerini söyledi. Ashton, İran'la müzakerelerde güven oluşturmak için verdiği destek sebebiyle de Türkiye'ye teşekkür etti. Ashton, ?Türkiye ile stratejik ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu biliyorum ve bunu geliştirmeye kararlıyım.? ifadelerini kullandı.

FÜLE: ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ HER ZAMAN ELEŞTİRDİK

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise Türkiye'nin üyelik sürecini tekrar canlandırmak ve buna enerji katmak istediklerini dile getirdi. Görüşmede anayasa reformu ve insan hakları gibi konuların yanı sıra vize muafiyetini de ele aldıklarını dile getiren Füle, bu konuda gecikme yaşandığını kabul etti. Füle, ?geri kabul' ve ?vize muafiyeti' anlaşmalarının birlikte imzalanarak yakında bu meselenin çözülmesini umduğunu söyledi.

Toplantıda milletvekilleri, akademisyenler ve öğrencilerin tutukluluk sürelerinin uzaması ve basın özgürlüğü ile ilgili endişelerimizi aktardıklarını ifade eden Füle, bir soru üzerine özel yetkili hakim ve savcılara her zaman eleştirel yaklaştıklarını ifade etti. Stefan Füle, bu konuda yasal, açık, demokratik sürecin sonucunda karar alınmasının önemli olduğunu söyledi.

BAĞIŞ: TÜRKİYE'Yİ ENGELLEYEBİLECEĞİNİ SANANLAR EMEKLİYE AYRILIYOR

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise ?Pozitif Gündem, Türkiye'nin kararlılığının bir göstergesi olarak komisyon tarafından da takdir edildiğini görmek bizleri mutlu ediyor.? dedi. Bu kapsamda siyasi sebeplerle engellenen 8 ayrı fasılda çalışma gruplarının oluşturulmasının kararlaştırıldığın; vize, siyasi reform, enerji, terörle mücadele ve AB Komisyonu'nda Türk uzmanlarının görevlendirilmesi imkanları üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Bağış, ?AB içerisinde Türkiye'yi engelleyebileceğini zanneden belki dar vizyonlu siyasiler vardır. Onların da kendi seçmenleri tarafından tatile gönderildiğini, emekliye ayrıldıklarını hep beraber takip ediyoruz.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber