HAK-İŞ Başkanı Arslan: Toplu İş İlişkileri Yasası bir an önce Meclis'ten geçmeli

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın, Haziran sonlarında tatile girecek olan TBMM'de bir an önce görüşülüp, komisyondan geçen şekliyle çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın, Haziran sonlarında tatile girecek olan TBMM'de bir an önce görüşülüp, komisyondan geçen şekliyle çıkarılması gerektiğini söyledi. Meclis'in Ekim ayında açılacağını hatırlatan Arslan, yasanın çıkarılmaması durumunda şu an toplu sözleşmeye sahip 550 bin kişiden 500 bininin sözleşmesiz kalacağı uyarısında bulundu.

Konfederasyon Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek Faruk Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmasının ardından toplanan Üçlü Danışma Kurulu'nda yeni yasa çıkarılması için prensip kararı aldıklarını hatırlattı. Bu konuda Faruk Çelik'in kendileri söz verdiğini ama mecliste hiçbir girişim yapılmadığını belirten Arslan, "Yasanın çıkarılması sorumluluğu sayın Bakan'dadır. Bakanlar Kurulu'nun muhatabı biz değiliz ki." dedi.

Üçlü Danışma Kurulu'da hazırlanan taslağın yüzde 98'inin üzerinde mutabakat sağlandığını anımsatan HAK?İŞ Genel Başkanı taslağın Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini, alt komisyon ve ana komisyonda değiştirilerek Genel Kurul'a sevk edildiğini, ancak tasarının halen TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi beklediğini kaydetti. Bu sürecin üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen henüz çalışma yapılmadığını söyleyen Arslan, bu durumun kendilerini kaygılandırdığını ifade etti.

Eski yasanın da 12 Eylül darbesinin bir ürünü olduğunu belirten Mahmut Arslan, "Türkiye her alanda gelişirken, büyürken, çalışma hayatını düzenleyen mevzuatta statükoyu korumaya alması, 12 Eylül'ün mevzuatına bu kadar sıkı sıkıya bağlı olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bir taraftan 12 Eylül darbesini yapanları yargı önüne çıkaracağız bir taraftan 12 Eylül generallerinin bize zorla dayattığı yasalara sıkı sıkıya bağlanacağız. Bu çifte standardı kınıyoruz." dedi. Arslan, ?Darbelerle hesaplaşacaksak sadece darbeleri, 95 yaşındaki Kenan Evren'i yargılayarak darbelerle hesaplaşamazsınız. Darbe zihniyetini yargılamak, mevzuatını çöpe atmak gerekiyor." diye ekledi.

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, ''Bugün Çalışma Bakanlığı'na yapılmış 725 tespit başvurusu var. Toplam 178 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmeleriyle ilgili tespitler verilemiyor. Bu sayı her gün artıyor. Bu şu demektir; 1 Şubat itibarıyla fiilen çalışma hayatı kilitlenmiştir." şeklinde konuştu. Bakan Çelik'in yasanın neden çıkarılmadığını, kimin engel olduğunu kamuoyuyla paylaşmasını isteyen Arslan, "Kendimizi kandırılmış, aldatılmış hissediyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber