Başbakanlık Başdanışmanı Ömer Dinçer, üst kurulların bütçelerinin denetiminin Sayıştay ve TBMM tarafından yapılması konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi.
AK Parti tarafından ?Düzenleyici ve denetleyici kurulların kuruluş ve görev esasları hakkında kanun taslağı' hazırlanmış ve üst kurul başkanları taslak üzerindeki ilk görüşmeyi 4 Eylül'de gerçekleştirmişti. Dinçer'in başkanlığında dün Bilkent Otel'de düzenlenen toplantıya, BDDK İkinci Başkanı Ahmet Şirin, Kamu İhale Kurumu ikinci Başkanı Bilal Karaca, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Fatih Karaca, Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Niyazi Adalı ile Telekomünikasyon Kurumu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan temsilciler katıldı. Dinçer, toplantı devam ederken yaptığı açıklamada, üst kurulların bütçelerinin denetiminin Sayıştay ve TBMM tarafından yapılması konusunda da uzlaşmaya varıldığını söyledi. Dinçer, ?Bütün kurullar bu çerçeve kanuna tabi olacak. Ayrım yapılmayacak.? dedi.
Toplantıda kurulların yapılandırılması, işleyişleri, personel ve denetim gibi konularda hemfikir olduklarını belirten Dinçer, yaklaşık 20 maddeye indirilen tasarıyı kamu yönetimi temel ilkeleri çerçevesinde uygulamayı hedeflediklerini söyledi. Dinçer, ?Çıkacak çerçeve kanuna göre, her kurum ana ve yardımcı hizmetlerle ilgili gerekli düzenlemeleri yapacak.? dedi.
Dinçer taslağın en çok tartışılan maddelerinden biri olan kurul üyelerinin nitelikleri konusunda değişiklikler yaptıklarını belirtti, ama detay vermedi. Dinçer, kurullarda hukukçu, sektörde deneyimi olan personel, öğretim üyesi ve profesyonel yöneticilerin bulunacağını söyledi. Taslak üzerindeki yazım çalışmasını en fazla 10 günde tamamlayacaklarını belirten Dinçer, kurul üyelerinin kaç kişiden oluşacağı konusunu henüz değerlendirmediklerini ifade etti. Mevcut 9 bağımsız kurulun üye sayıları 5 ile 11 arasında değişiyor.
Dinçer kurullarda üye sayısının 7 ile sınırlandırılması konusunda genel bir
yaklaşım olduğunu, ancak bu konuyu yeniden başkanlarla değerlendireceklerini
bildirdi. Mevcut kurul üyelerinin yeni yasanın çıkması ile birlikte üyeliklerinin
sona ereceği yönündeki değerlendirmeler için Dinçer, ?Kurul üyelerin kişilik
ve özlük haklarının devamı konusunda uzlaşmaya vardık.? dedi. Dinçer, kamuoyunda
tartışma yaratan üst kurul başkan ve üyelerinin maaşları konusunda Bakanlar
Kurulu'na yetki verilmesi için toplantıda uzlaşma sağlandığını bildirdi.
zaman