Nükleer karşıtlarından NGS yetkililerine tepki

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), bilim insanlarının Akkuyu bölgesini etkileyecek 5 ayrı fay hattından söz etmelerine karşın, Akkuyu NGS A.Ş. yetkililerinin, Ecemiş Fay Hattı'nın bölgeye herhangi bir etkisinin olmayacağını belirterek, kamuoyunu yanılttıklarını öne sürdü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin NKP üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Anonim Şirketi yetkilerinin, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin dün Adana'da yaptıkları açıklamaya tepki gösterdi. Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, platform bileşenleri ile birlikte Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS A.Ş. yetkililerinin, düzenledikleri toplantılarda hem toplantıya katılanlara hem de kamuoyuna yanlış ve bilimsel olmayan bilgiler verdiklerini öne sürdü. NGS yetkilerinin açıklamalarında, Akkuyu bölgesinde Ecemiş Fay Hattı'nın hareketsiz ve bölgenin deprem riskinden uzak olduğunu, nükleer santralin depreme dayanıklı olarak yapılacağını ifade ettiklerini aktaran Aslan, ?Bilim insanları, Akkuyu'nun deprem bölgesi olduğunu, Ecemiş Fay Hattı'nın hareketli olduğunu açıklamışlardır. Bilim insanları ayrıca, Akkuyu'ya Ecemiş Fay Hattı'nın yanında asıl zararın, bu bölgeye yakın olan ?Kıbrıs Dalma Batma Kuşağı', ?Ölü Deniz Kırığı', ?Güney Ege Dalma Batma Kuşağı' ve ?Doğu Anadolu Kırıkları'nın vereceğini, bu fay hatlarının hareketli olduklarını, tarihte meydana getirdikleri 7,9 büyüklüğünde depremlerin ve tsunamilerin binlerce kişiyi öldürdüğünün belgelendiğini ifade etmişlerdir. İki gün önce Akdeniz'de 6 büyüklüğünde meydana gelen deprem görmezden gelinmiştir? dedi.

Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralde uygulanması düşünülen VVER 1200 reaktör modelinin dünyada denenmemiş bir teknoloji olduğuna işaret eden Aslan, işletmeye alınmayan bir teknolojinin yaratacağı riskler hakkındaki bilgi ve deneyim yetersizlikleri açıkça ortada olduğunu söyledi. Rus teknolojisinin inşa ettiği nükleer santrallerde eski malzeme, yanlış teknoloji kullanıldığı için birçok yerde nükleer santrallerini işletmeye alamadıklarını da iddia eden Aslan, ?Fukushima Nükleer Santrali de 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilmesine rağmen, dünyaya verdiği radyasyon felaketi, Çernobil felaketinden çok daha fazla olmuştur. Nükleer santraller teknolojik olarak güvensizdir? diye konuştu.

Aslan, açıklamasının sonunda tüm Mersinlileri, Mersin NKP'nin yarın akşam Atatürk Parkı Amfi Tiyatro'da ?Nükleere İnat Yaşasın Hayat' sloganı ile düzenleyeceği müzik grubu Bandista'nın konserine davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber