Halk Sağlığı Müdürlüğü aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyardı

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, yaz aylarında aşırı sıcaklar ve buna bağlı nedenlerden meydana gelen hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Hakan Ayanoğlu, hava sıcaklıklarının birkaç gündür mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek; hasta, yaşlı, bebeklerin aşırı sıcaklıklardan daha fazla etkilendiğini söyledi. Ayanoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ayrıca çocuklarda görülen yaz hastalıkları ile ilgili anne babaların dikkatli olmasını istedi. Enfeksiyon, güneş çarpması ve ishal gibi hastalıkların yaz aylarında sıkça görüldüğünü ifade eden Ayanoğlu, anne babalara çocuklarının, ev ve yiyeceklerin temizliğine dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi. Yaz döneminde yaşanan aşırı sıcaklar ve buna bağlı yaşanan su kaybının enfeksiyon hastalıklarının artırabileceği uyarısında bulunan Dr. Hakan Ayanoğlu, Öğle saatlerinde çocukların dışarı çıkarılmaması ve temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ifade etti.

Aşırı sıcaklarda kapalı mekanların dışına çıkan çocuklar ile yaşlıların risk altında olabileceğini belirten Ayanoğlu, ?Aşırı sıcaklardan dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar daha fazla etkilenir. Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Beslenme ve sıvı alımı; susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık ) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber