Başbakan Erdoğan, soruları cevapladı

Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile görüştü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili Adalet Bakanlığı bünyesinde bir çalışma yapıldığını belirterek, ?Özel Yetkili Mahkemeler çalıştı ve çalışması esnasında faydalı olduğu zamanlar oldu, maalesef zararlı anlar da oldu. 250 ile ilgili düzenlemeyi yapan da bu parlamento. Nasıl yaptıysa, şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi de yapma yetkisi, hakkı vardır? dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile görüştü. AK Parti TBMM Grubunda gerçekleşen ve 1 saat süren görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan, Çiçek ile yarım saat baş başa görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Mayıs ayı başı itibariyle artık yazım aşamasına başladığını hatırlatarak, konuyla ilgili siyasi partiler komisyondaki temsilcilerinin kendisini bilgilendirdiğini söyledi.

Görüşmeden çok istifade ettiğini belirten Erdoğan, ?Bütün arzumuz devletin insanın emrine girdiği, insana endeksli sivil bir anayasayı bu yılsonuna kadar bitirebilmek. Şu anda dört siyasi partinin de temsilcisi arkadaşlarımız sabırla, samimiyetle bu çalışma sürecini devam ettiriyorlar. Bundan da ayrıca gurur duydum ve kendilerine de söyledim; sonuna kadar biz her türlü desteği vereceğiz, burada bizim ön kabulümüz, ön koşulumuz söz konusu değildir? dedi.

Hazırlanan taslak metnin TBMM Genel Kurulu'na geleceğini belirten Erdoğan, ?Genel Kurul'da değerlendirme yapıldıktan sonra temenni ederim ki bu yılsonu itibariyle yeni sivil bir Anayasayı ülkemize kazandırmış oluruz? dedi.

Yeni Anayasa'nın bu yılsonuna kadar tamamlanması konusunda umutlu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Erdoğan, ?Doğrusu ben şu anda arkadaşlarda bu kararlılığı gördüm. Orada herhangi bir sıkıntı yok. Ama tabii zaman zaman kendi aralarında müzakerelerde farklı düşünceler olabilir. Kimseye ?niye farklı düşünüyorsun?' deme hakkımız yok. Ama bütün mesele yani bu fikirlerin müzakeresinden sonra hakikat güneşini yakalamaktır. O hakikat güneşi de inşallah bizim sivil yeni anayasamız olmalıdır? diye konuştu.

Erdoğan, bir soru üzerine komisyonun kendilerinden herhangi bir talebi olmadığını da belirterek, ?Zaten talepleri olduğu anda anında yerine getiririz? dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Özel Yetkili Mahkemeler konusunda bir çalışma olmadığı ve 4. Yargı paketine de girmeyeceği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

? 3. yargı paketinde böyle bir şey söz konusu değil. 4'te de söz konusu değil. Ama 250 ile ilgili bir sıkıntı var ve bu sıkıntı konusunda bu şu andaki çalışmaların dışında bir olay. Bu 1, 2, 3, 4 falan bununla alakalı değil. Buna yönelik olarak Adalet Bakanlığımız kendi bünyesinde bir çalışma yapıyor. Bakalım yetişir mi yoksa bir dahaki döneme mi kalır? Hazırlıklar devam ediyor. Çünkü şu anda Genel Kurul gündeminde önemli maddeler var. Önce onları halledelim.?

?ÖYM'LERİN UYGULAMALARI ESNASINDA BİRÇOK GERÇEĞİ GÖRDÜK?

Arınç'ın açıklamalarından sonra ?ÖYM ile ilgili çalışmalarda geri adım söz konusu' şeklinde yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, ?Özel yetkili mahkemeleri kuran iktidarız. Çalıştı ve çalışması esnasında faydalı olduğu zamanlar oldu, maalesef zararlı anlar da oldu. Biz ideali yakalamak durumundayız. Uygulama esnasında birçok gerçekleri görmüş olduk. Dolayısıyla bu yasaları yapan bu parlamento, 250 ile ilgili düzenlemeyi yapan da bu parlamento. Nasıl yaptıysa, şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi de yapma yetkisi, hakkı vardır. Çünkü burada ülkemiz, milletimiz ne denli bu işten memnun veya değil; bizim için milletimizin memnuniyetidir aslolan. Memnuniyetin olmadığı noktada da memnuniyetin olacağı şekle bunu dönüştürmek parlamentonun görevidir. Çünkü bu parlamento millet için vardır, milletin parlamentosudur. Bundan da kimsenin rahatsız olmaması gerekir? diye konuştu.

Bir gazetecinin, ?Tamamen kaldırılması mı, yetkilerinin kısıtlanması mı söz konusu?' sorusuna da Erdoğan, ?Bu, müzakereler yapıldıktan sonra gündeme gelir. Herşey olabilir? karşılığını verdi.

3. yargı paketinde ses kayıtlarını yayınlayan medya kuruluşlarına ceza öngören maddenin eklenmesi ile ilgili bir soruya da Erdoğan, ?Hepsi oraya geliyor, orada hepsi tartışılıyor, müzakere ediliyor. Ondan sonra bu konuyla ilgili TBMM Genel Kurulu neyin kararını verirse o kabulümüzdür? cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber