Sıcaklarda ishale dikkat

Diyarbakır Yenişehir 14 nolu aile sağlığı (ASM) aile hekimi Dr. Muzaffer Polat, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ishal hastalığına karşı uyardı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Muzaffer Polat, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan ishal vakalarına karşı uyardı. Polat, "Yaz aylarının başlamasıyla yaşlılarda ve çok küçük çocuklarda, su kaybı büyük bir risk oluşturur. İshal genellikle hızlı başlar ve karın krampları, karında gaz ve zayıflık ishale eşlik eder. Akut ishal genellikle hafif bir viral/bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluştuğundan, ailenin diğer bireylerinin de aynı anda aynı yakınması bulunabilir. Akut ishal tedavisinin esası, kaybedilen elektrolit (tuz) ve sıvının yerine konmasıdır; ek olarak, erişkinlerde ve büyükçe çocuklarda anti-diyareik (ishal giderici) ilaçlar yararlıdır. İshale neden olan enfeksiyonlar, virüs, bakteri veya parazitlerle oluşabilir. Tedavisi ise, yaşlıları ve bebekleri sıvı kaybından korumak için özen gösterilmelidir. Sıvı kaybının tehlikelerinden dolayı, bir günden fazla süren ishali bulunan bebekleri doktora göstermek akıllı bir hareket olacaktır. Üç güne kadar mevcut olan ishali tedavi edebilirsiniz; üç günden daha uzun süredir devam ediyorsa, doktorunuza danışınız. İshal olgularının çoğu akut ve kendi kendini sınırlayıcı ishallerdir. Şayet kusma, ateş, dışkıda kan gibi diğer bulgular varsa veya son dönemlerde başka bir ülkeye seyahat etmişseniz, eczacınıza veya hekiminize danışmalısınız" dedi.

Birçok reçeteli veya reçetesiz satılan ilacın ishale neden olabileceğini de belirten Dr. Polat, "Eczacınıza kullandığınız ilaçlardan bahsetmelisiniz. Herhangi bir barsak probleminiz varsa, bundan bahsetmeyi de unutmayınız. İshali olan tüm kişilere, özellikle de yaşlılara ve bebeklere, su kaybına karşı korumak için rehidratasyon sıvıları verilmelidir. Önerilen rehidratasyon paketleri anti-diyareik ilaçlarla birlikte kullanılabilirler ve diyabetli hastalar ile sodyum kısıtlaması olan hastalar dışında çok güvenilir ürünlerdir. Paketler, taze kaynatılmış ve soğutulmuş su ile hazırlanabilirler ve hazırlanan solüsyon buzdolabında 24 saat saklanabilir. Karbonatlı, şekerli içecekler sorunu kötüleştir. Erişkinler için, ishali durduracak ilaçlar da mevcuttur. Anti-diyareik ilaçlar sadece 12 yaş üstündekiler için uygundur ve doktor önerisi olmaksızın, yaşlılarda kullanılması önerilmez. İshal için önerilerimiz, hastalara bol miktarda, temiz sıvı (su veya seyreltilmiş portakal suyu gibi) almaları önerilmelidir. Sütte bulunan bir şeker olan laktoz'a geçici tahammülsüzlük olabilir ve bu durum ishali ağırlaştırabileceğinden süt önerilmez. İshali olan bir kişinin aç kalması önerilmez ama ağır, yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Biberonla emzirmeye devam edilmelidir ama sütün, kaynatılmış ve soğutulmuş su ile yarı yarıya seyreltilmesi yararlı olabilir. Emzirmeye normal şekilde devam edilmelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber