Türkiye'nin kan ihtiyacının 3'te 2'si Kızılay tarafından karşılanıyor

Türkiye'nin kan ihtiyacının 3'te 2'si Kızılay tarafından karşılanıyor. 75 milyon nüfuslu Türkiye'de, yılda 1 milyon 800 bin ünite kan ihtiyacının 1 milyon 300 bin ünitesinin Türk Kızılayı tarafından karşılandığı belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2012 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Kızılayı Antalya Merkez Şube Başkanı Cengiz Nizam, 800 bin ünitelerde olan kan bağışçılarının, kısa sürede 500 bine yakın artış gösterdiğini, çok yakında da tüm Türkiye'nin ihtiyacını sadece Kızılay'ın gerçekleştireceğine inandığını ifade etti.

14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü, Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan Türk Kızılayı Antalya Merkez Şube Başkanı Cengiz Nizam, 3-4 yıl öncesine kadar Türkiye'de 800 bin kan bağışçısı olduğunu, fakat Türkiye'nin gerçek kan bağışçı ihtiyacının 1 milyon 800 bin civarında olduğunu açıkladı. Kısa süre içerisinde bağışçılar sayesinde bu rakamın 500 bin artarak 1 milyon 300 bin kan bağışçısına ulaştığını aktaran Cengiz Nizam, son yıllarda Kızılay'ın yaptığı çalışmalarla bu rakamın çok yükseldiğini, kısa süre içerisinde de tüm Türkiye'nin kan ihtiyacını sadece Kızılay'ın karşılayacağına inandığını belirtti. Nizam, Türkiye'nin 3'te 2'sinin de kan ihtiyacını Kızılay'dan karşılandığını vurguladı.

?KAN BAĞIŞÇILARIMIZ ÇALIŞIRSA BİZ DÜNYANIN KANINI TEMİN EDERİZ'

Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin de Türkiye'nin 75 milyon nüfusu olduğunu hatırlatarak, bu nüfusun, sağlıklı insanlar hesap edildiğinde, 50 milyona yakın inbanın kan verebilecek durumda olduğunu aktardı. Türkiye'nin şu anda 1 milyon 300 bin ünite kan topladığını kaydeden Bilgin, ?Biz her yıl yılda bir kez kan verecek kahramanlar arıyoruz. Gönüllü kan bağışçılarımız kapı kapı gezerek yakınındakileri, eş dostlarını ikna etmeleri gerekir. Eğer böyle bir çalışma içerisine arkadaşlarımız girerlerse biz Türkiye'nin değil dünyanın kanını temin ederiz.? dedi.

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Müdürü Haluk Ayan da bölgede 119 personel ve 25 araçla 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini, 2005 yılında bağlı oldukları illerde 15 bin ünite kan toplanırken 2011 itibarıyla bu rakamın 69 bin 500'e ulaştığını açıkladı.

105 KERE KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Türk Kızılayı'na gönüllü ve düzenli kan bağışında bulunan bağışçıları onurlandırmak için yapılan tören kapsamında, 45 ve üzerinde kan bağışında bulunmuş 12 kişiye plaket takdim edilirken, 35 ve üzeri olanlara altın, 25 ve üzeri olanlara gümüş, 15 ve üzeri kan bağışında bulunanlara da bronz madalya takdim edildi.

En fazla kan bağışında bulunan Abdullah Cengiz, henüz 48 yaşında olduğunu şuana kadar 105 kere bağışta bulunduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber