Kılıçdaroğlu: Sorunu biz çözmezsek, başka mahfiller devreye girer

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörle ilgili, ?İşin tehlikesi şu; eğer bu sorunu TBMM'de bu ülkenin milletvekilleri, genel başkanları, siyasal partileri çözmezse, bu sorunun çözümü için başka mahfiller devreye girer.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Metal Sendikası'nın 14.Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, terör sorununu çözümü için siyasi partilerin, TBMM çatısı altında bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Sorunun çözümlenememesinden siyaset kurumunun sorumlu olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ?Çünkü çözüm üretmiyor. Biz söyledik; gelin oturalım, konuşalım? Efendim, biz gelmeyiz. Niye gelmiyorsunuz? TBMM çatısı meşru bir zemin değil midir? Meşru bir zemin altında bir araya gelmek, konuşmak, siyasi partilerin görevi değil midir? Anayasa konusunda bir araya geliyoruz, uzlaşamazsak kimse ölmüyor. Peki, ama terör konusunda neden bir araya gelmiyoruz? Her gün şehitlerimiz geliyor.? diye konuştu.

Bir araya gelebilmek için üslupların yumuşatılması, daha saygılı bir dil kullanılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ?Birileri duysun diye bunu söylüyorum. Birilerine öğüt, nasihat vermek gibi bir haddim ve yetkim yok. Onu isteyen, Şeyh Edebali'nin sözlerine bakabilir. Orada nasihatler var. Ben şunu söylüyorum; bir araya gelelim, konuşalım. Bu Türkiye'nin temel sorunu.? ifadesini kullandı.

Konuya destek veren genel başkanlara teşekkür eden Kılıçdaroğlu, ?İkisine de bu davranışlarından ötürü, Türk siyasetine ciddi bir katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum.? dedi.

?Bu konuda bir araya gelmeyeceksek, hangi konuda bir araya geleceğiz?? diye soran Kılıçdaroğlu, ?35 yıldır çözülmeyen bir sorun için bir araya gelmeyeceksek, hangi konuda bir araya geleceğiz? Söyledim her zaman söylüyorum. Bir araya gelmek zorundayız.? şeklinde konuştu.

?BİZ ÇÖZMEZSEK BAŞKA MAHFİLLER DEVREYE GİRER.?

Konuyla ilgili herhangi bir dayatma içinde olmadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ?Söylediğimiz bir cümle; bir araya gelelim ve konuşalım. Bizim görüşümüz elbette var ama söylemiyoruz. Neden? Önce bir araya gelelim, belki benim görüşümden çok daha iyi bir görüşü bir başka siyasi lider söyleyecek, bir başka partili söyleyecek. 'Akıl akıldan üstündür' demişler. 'Ortak aklı oluşturun' diyoruz. Atalarımız ne güzel söylemiş 'el elden üstündür' diye. Belki birisi gelecek daha güzel bir öneri getirecek. İşin tehlikesi şu; eğer bu sorunu TBMM'de bu ülkenin milletvekilleri, genel başkanları, siyasal partileri çözmezse, bu sorunun çözümü için başka mahfiller devreye girer. Bu ülkenin dinamikleri, bu ülkenin insanı, bu ülkenin siyaset kurumu kendi sorununu çözmek zorunda. Biz ulusal Kurtuluş Savaşı'nı verirken başka yerlere mi danıştık.?

Akil adam, kavramının Anadolu kültürünün bir parçası olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ?Bir şey olur, gider bir kanaat önderine danışırız.? dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın açıklamalarına değinen Kılıçdaroğlu, ?TÜSİAD Başkanı aynı konuda aynı çağrıyı yaptı. Ona da buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkenin çıkarları söz konusu olduğunda hepimizin bir araya gelmesi lazım.? diye konuştu.

?BU BEN SÖYLEDİM DİYE ERTESİ GÜN ÇÖZÜLECEK BİR SORUN DEĞİLDİR.?

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: ?Efendim, ya bu yarım kalırsa? Bu 35 yıllık bir sorundur. Bu ben söyledim diye ertesi gün çözülecek bir sorun değildir. O nedenle sorunun çözümünde sabırlı olmalıyız. İkna yeteneğimizi kullanmalıyız. Misak-ı Milli sınırları içerisinde bu coğrafyayı bir barış denizi haline dönüştürmek istiyoruz. Bunu yapabilirsek, Türkiye gerçek anlamda bir sıçrama yapar. 'Falan ülke destek verecek, çözeceğiz.' Peki, sizin iradeniz nerede, milli irade nerede, benim düşünen insanım yok mu, sorunları çözme yeteneğim yok mu? Hepsi var. Önce bizim kendi irademizi, TBMM çatısı altında bir araya getirmemiz lazım. Önyargısız bir araya geleceğiz. Kimse kimseyi suçlamayacak, hoşgörü ile dinleyeceğiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber