Kanseri görüntülemede 'dijital paylaşım platformu' kuruldu

Ankara Onkoloji Hastanesi'nde uygulamaya geçen ''Olgusun'' isimli vaka paylaşım platformunda, özellikle kanser hastalarının tomografi, MR gibi görüntüleme sonuçları değerlendirilmek üzere radyologların görüşüne açıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet üzerinden ulaşılan sisteme üye doktorlar, onlarca kanser hastasının görüntüleme bilgilerine tek tuşla ulaşabiliyor.

Böylece radyologların daha çok hastayı değerlendirip, kanser teşhisinin net konulması için gerekli eğitim ortamı sağlanıyor.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Kemal Arda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onkolojik hastaların görüntülemelerinden oluşan bir arşiv sistemi oluşturduklarını bildirdi.

Özellikle radyologlar olarak uzun yıllardır değerlendirmeye aldıkları onkolojik hastalardaki deneyimleri genç radyologlarla paylaşmak istediklerini dile getiren Arda, bunun için ''Olgusun'' isimli bir site hazırladıklarını belirtti.

Sitede özellikle önemli onkolojik vakaların görüntüleme sonuçlarını paylaşıma açtıklarını dile getiren Arda, ayrıca hastaların kısa öykülerinin ve diğer doktor görüşlerinin sitede yer aldığını söyledi.

Vakaların kimliğinin bütünüyle gizli olduğunu anlatan Arda, kötü amaçlı kullanımlara karşı sitenin sadece şifre verilen doktor ve radyologlar tarafından kullanılabildiğini belirtti.

Vakalarla ilgili uygulama yapan sitelerin bulunduğunu dile getiren Arda, ancak Olgusun'u radyoloji alanındaki Türkçe tek örnek olarak bildiğini söyledi.

-''Genç radyologlara hızlı eğitim sağlıyor''-

Onkolojik vakalarda karar vermenin deneyim gerektirdiğine işaret eden Arda, şöyle konuştu:

''Onkolojik radyoloji farklı bir ilgi alanı. Bu ilgi alanında eğer radyologlar onkolojik vakayı az görüyorlarsa tedirgin olabilirler. İkinci bir görüşe ihtiyaç duyabilirler. Bu sitenin başlığı altında birbirleriyle vaka tartışabilirler ve hatta kendileri ilginç gördükleri vakaları da editörün izni olmak şartıyla siteye ekleyebiliyorlar. Dolayısıyla herkes deneyimlerini, bilgilerini de aktarabiliyor. Şu an, olgusun.com adresinden verilen platforma 100'ün üzerinde radyolog katıldı. Ücretsiz üye olunabilen siteye daha fazla radyoloğun katılmasını bekliyoruz. ''

Arda, sisteme doktorların tüm görüntülemeleri belli formatta dijital ortama atma imkanı sağladığını da belirterek, böylece sistemin doktorlara kendi arşivlerini oluşturma şansı da tanıdığını sözlerine ekledi.

Haber: Selma Kasap

Yayıncı: Selçuk Aval

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber