AB, kadına yönelik şiddetle mücadele projelerini destekleyecek

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK'ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi" konusunda hibe programı başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hibe programı kapsamında teklif çağrısı yayınlandı.

Hibe programının amacı, kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda yerel ve ulusal STK'ların kapasite gelişiminin desteklenmesi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda hazırlanan projelerin ise kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda STK kapasitelerinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak ve kadınlara yönelik hizmet sunan yerel yönetimlerle ortaklıkları geliştirmek ve desteklemek üzere tasarlanması gerekiyor.

Proje tekliflerinin son teslim tarihi 27 Temmuz 2012. Proje faaliyetlerinin Türkiye'nin 24 ilinden bir veya daha fazlasında yer alması gerekiyor. Bu iller ise şunlar: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon.

Bu teklif çağrısı için ayrılan toplam tutar 2 milyon 970 bin euro. Sözleşme makamı, hibe için ayrılan miktarın tümünü tahsis etmeme hakkını saklı tutuyor. Verilecek hibelerde asgari hibe miktarı: 50 bin euro iken azami hibe miktarı 200 bine euro.

AB tarafından finanse edilen bir proje olan ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yapılan "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması" sonuçlarına göre 5 kadından 2'si eşleri ya da beraber yaşadıkları kişiler tarafından hayatları boyunca en az bir defa fiziksel şiddete maruz kalıyor. Bu araştırma ayrıca, eşleri ya da beraber yaşadıkları kişiler tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalmış olan kadınların yüzde 26'sının şiddet nedeniyle evlerini bir gece için bile olsa en az bir defa terk etmiş oluğunu gösteriyor.

Bu projenin kurumsal çerçevesi İçişleri Bakanlığı Mahallî İdareler Genel Müdürlüğü ile Merkezî Finans ve İhale Birimi'nden (MFİB) oluşuyor. İçişleri Bakanlığı yararlanıcı olarak MFİB ile imzalanmış olan Operasyonel Anlaşma kuralları uyarınca projenin teknik uygulamasından sorumlu olacak ve MFİB'nin Başkanı olan Program Yetkilendirme Görevlisi (PYG)'nin genel gözetiminde verilecek hibelerin izlenmesini de koordine edecek. MFİB projenin sözleşme makamı ve hibe programlarının idari ve mali uygulamasından sorumlu. MFİB hibe fonlarının doğru kullanımında en üst düzey sorumluluğa sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber