Bu yaz İstanbul'daki iki köprü de felç!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbullular'a günler öncesinden duyurulan Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprülerinde bakım ve onarım çalışmaları dün başlayınca, trafik durma noktasına geldi. Saatlerce trafikte kalan İstanbullular saç baş yoldu

Bülent AYDOĞDU \ İSTİHBARAT

İstanbul'un iki Boğaz köprüsünden Fatih Sultan Mehmet'te önceki gün saat 00.30 sıralarında başlatılan çalışmalar kapsamında Avrupa'dan Anadolu yakasına geçiş yönünde köprünün iki şeridi boşaltıldı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Avrupa yakasından Anadolu yakası yönünde yapılacak olan asfalt yenileme çalışması öncesinde, Karayolları çalışanları köprü girişine trafik yön levhaları ve dubalar koyarak trafiğin iki şeridini kapattı. Gecenin ilerleyen saatleri olmasına rağmen araçlar köprü girişi ve üzerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Kapanan şeritler nedeniyle trafikte kalan vatandaşlar çalışmalara tepki gösterdi. 3 ay devam edecek olan çalışmaların aralıksız 24 saat 3 vardiya şeklinde süreceği ve ilerleyen günlerde de 1 şeridin daha kapatılabileceği açıklandı.

Haliç Köprüsü'nde bakım

Haliç Köprüsü'ndeki bakım onarım çalışmaları kapsamında da Mecidiyeköy-Topkapı istikameti yan yol kapatıldı. Görevliler köprü giriş ve bağlantı yollarına trafik yön levhaları ve dubalar koyarak kapattı. 20 gün süreyle trafiğe kapalı kalacak şeritte çalışmaların 24 saat 3 vardiya şeklinde devam edecek. Haliç Köprüsü'nde ise 5 aşamalı olarak yapılacak mastik asfalt üst yapı yenileme çalışmalarında, ana köprüde çalışılırken, ilave köprüler ile alternatif yollardan, ilave köprülerde çalışılırken ise ana köprü ile alternatif yollardan trafik akışı sağlanacak. Çalışmalar süresince metrobüs hattı sürekli açık tutulacak. Çalışmaların 15 günde bitirilmesi planlanıyor.

Vali özür diledi

İstanbullular çalışmalara tepki gösterirken İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da çalışmalar nedeniyle İstanbullular'dan özür diledi: ?İstanbulumuz'da en çok üzerinde durduğumuz ve iyileştirmek için hep birlikte çaba sarf ettiğimiz hususlardan bir tanesi trafik akışıdır. Neticede ortaklaşacağız yine bütün İstanbullular'dan özür dileyerek, ama bu çalışmayı yapmak zorunda olduğumuzu söylüyoruz. Çünkü, zamanında yapmadığınız bu tür iyileşmeler sonradan trafik akışında büyük sıkıntılara da sebebiyet verebilir.?

?İstanbul bitmiş kadeşim!'

Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki çalışmalar, kent içi trafiğini arapsaçına döndürdü. Çalışmalar sadece bu köprüleri değil, Boğaziçi Köprüsü'nü ve bağlantı yollarını da etkiledi. Gün içinde de tıkanan trafik, dün akşam saatlerinde tam anlamıyla durma noktasına geldi. Kontak kapatıp saatlerce yolda kalan sürücüler isyan etti.

Haliç Köprüsü'ndeki bakım onarım çalışmaları kapsamında yan yolun trafiğe kapatılması nedeniyle bu yol üzerinde bulunan Ayvansaray otobüs durağı da kullanılamaz duruma geldi. Durağın faal olmaması üzerine vatandaşlar otobüse binmek için araçların seyir halinde bulunduğu otoyola çıkmayı tercih etti. Zor şartlar altında bariyerleri aşarak otoyola geçen vatandaşlar burada otobüslere binmeye başladı. Ancak otobüslerin yolcu almak için durması trafiğin akışını da tehlikeli hale getirdi.

Üst geçit 45 dakika!

Yetkililer köprülerdeki bakım nedeniyle İstanbulluları, toplu taşıma kullanmaları yönünde uyardı. Ancak metrobüse binenler Mecidiyeköy durağında araç trafiğinden çok daha sıkışık bir yaya trafiğiyle karşılaştı. İstanbul'un en önemli ve en yoğun aktarma merkezlerinden biri olan ve iş nedeniyle her gün binlerce insanı ağırlayan Mecidiyeköy metrobüs istasyonu yeniden düzenlendiği için, üst geçit resmen insan seline uğradı.

Bir ay sürecek

Çalışmanın ilk gününde geçişlerini üst geçitten yapan İstanbullular adeta izdihamla karşı karşıya kaldı. Normal zamanda üst geçitten 2-3 dakikada yapılan bir geçiş, iş saati yoğunluğu nedeniyle 45 dakikada yapılabildi. Bazı İstanbullular'ın işe gidiş ve çıkış saatinde ezilme tehlikesi de yaşamasına neden olan yeni düzenleme çalışması 18 Temmuz'a kadar süreceği için İstanbullular bu sıkıntıyı bir ay yaşayacak.

Trump'a entegre geçiş

Yeni düzenleme çalışmasıyla Mecidiyeköy'ün altı adeta geçiş üstünlüğüne sahne olacak. Altta yürüyen bantlar, yürüyen merdivenlerle geçişler sağlanacak. Ayrıca çalışmayla mevcutta 5 metre olan metrobüs istasyonu yaya peronu genişliği 8 metreye çıkarılacak. Yine bu yeni alt geçitle, Trump Towers'taki transfer merkezi-metrobüs istasyonu ve metro istasyonu arasında entegrasyon sağlanacak. Metrobüs istasyonu metro bağlantı alt geçidi arasında da hem asansör hizmet verecek hem de 2 adet yürüyen merdiven konulacak. (Nebahat KOÇ HABER MERKEZİ)

20 dakikalık yol 140 dakikaya çıktı

Öğle saatlerinde FSM Köprüsü'nün yoğunluğu İSTOÇ'a dayandı. Normal şartlarda bu mesafeye 20 dakikada ulaşılırken, öğle saatlerinde süre 140 dakikayı aştı. Saat 16.30'dan sonra da henüz sabah trafiği yoğunluğu dinmeden akşam kabusu başladı. Yetkililere iki alternatif sundu: deniz yolu ve toplu taşım araçları. Ancak araçlarıyla arabalı vapuru kullanmayı düşünenler kötü bir sürprizle karşılaştı. Zira feribot kuyrukları kilometreleri buldu.

İşte İstanbul'da an itibariyle güzergah varış tahminleri...

Mahmutbey - FSM mesafe 23 km, normal şartlarda 17 dakika.......An itibariyle 169 dakika

Atatürk Havalimanı - FSM mesafe 32 km An itibariyle 176 dakika

Mahmutbey - Sarıyer mesafe 29 km An itibariyle 150 dakika

Başakşehir - FSM mesafe 27 km An itibariyle 200 dakika olarak hesaplanıyor

Anadolu Yakası'ndan Avrupa'ya geçişte ise ciddi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Kartal - Levent mesafe 25 km an itibariyle 32 dakika

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber