Antalya'da sel felaketinden çöken köprü, yeniden inşa edilecek

Antalya'nın Serik ilçesi Gebiz beldesinde geçen yıl meydana gelen selde yıkılan Küçükaksu Çayı üzerinde ki Akçapınar Köprüsü Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) ödeneğiyle Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce yeniden inşa edilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 15:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya İl Özel İdaresi teknik ekiplerinin uzun araştırmaları ve etüd çalışmalarından sonra yıkılan Akçapınar Köprüsü'nün yerine çok daha dayanıklı ve güvenli bir proje geliştirildi. Bölgeyi ikiye ayıran Küçükaksu Çayı üzerine yapılması planlanan ve projesi tamamlanan çok gözlü ve büyük açıklıklı menfez projesi, Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre önümüzde ki 500 yıl meydana gelebilecek sel olaylarına karşı duracak niteliklere göre hazırlandı.

Yıkılan Akçapınar Köprüsü'nün yaklaşık 250 metre güneyine yapılması planlanan çok gözlü ve büyük açıklıklı menfez, teknik özellikleri itibariyle de dikkat çekici. Toplam 13 gözden oluşacak menfezin her bir göz yüksekliği 5, uzunluğu ise 8 metre. Toplam uzunluk ise; 113,8 metreyi buluyor. Ayrıca bölgenin büyük ve küçük araç yoğunluğu da dikkate alınarak menfez platformu 8 metre olarak tasarlandı. Sel sonrası yıkılan Akçapınar Köprüsü ile yapımı planlanan menfez arasında ki köy yolunun olası taşkınlarda tahribatını önlemek amacıyla yol kenarına 6 metre yüksekliğinde ve 252 metre uzunluğunda istinat duvarı da yapılacak. Böylece sonbahar ve kış aylarında su debisi yükseldiği için köprüye ve köy yollarına zarar veren taşkınlarında önüne geçilmesi hedefleniyor.

22 Haziran'da ihaleye çıkacak menfezin 150 gün içerisinde tamamlanarak yaya ve araç trafiğine açılması planlanıyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Antalya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Faruk Karaçay, ?Halkımızın yaralarını sarma konusunda Antalya Valimiz Ahmet Altıparmak'ın da talimatlarıyla idaremizin imkânları seferber edilmiştir. Yıkılan köprülerin yeniden inşası konusunda teknik ekiplerimizin zemin etüt raporlarından sonra menfez projemiz hazırlanmış ve ihale aşamasına gelmiştir. Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından KÖYDES projesi kapsamında yapılacak menfez sayesinde onlarca köy yolu çağdaş ve modern bir ulaşım imkânına kavuşmuş olacak.? dedi.

Faruk Karaçay, Haskızılören köyü ve civar yerleşim bölgelerinde yıkılan diğer köprülerle (Sindisuyu, Haskızılören) ilgili teknik raporların ve beraberinde de projelerin hazırlandığı, ödenek gelmesi durumunda öncelikli olan bu köprülerin yapımına da ara vermeden başlanabileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber