Yangın ve fırtına Mardin çiftçisini mağdur etti

Mardin'de son günlerde yaşanan yangın ve fırtına nedeniyle çiftçiler zor duruma girdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2012 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önceki gün Kızıltepe ovasında başlayan yangın rüzgarın etkisi ile binlerce dönüm ekili arazinin yanmasına sebep oldu. Özelikle yumuşak buğday ekili alanlarda yüzde 90'a varan hasar nedeniyle çiftçiler büyük mağduriyet yaşıyor.

Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, rüzgâr nedeniyle yaklaşık 40 bin dönüm arazide büyük hasar oluştuğunu söyledi. Yangınlar nedeniyle ise 3 bin dönüm buğday ekili arazinin tamamen kül olduğunu dile getiren Dinler, hasat mevsiminde böyle bir durumun yaşanmasının büyük bir afet olduğunu belirtti.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı ve Kızıltepe Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Şerif Öter ise durumun afet kapsamına alınmasını istedi. Çiftçinin ürününü zor ve zahmetli bir şekilde yetiştirmeye çalıştığını aktaran Öter, tam da hasat mevsiminde yaşanan olayla çiftçilerin perişan olduğunu ifade etti. Yangının yaşandığı 7 köyde incelemelerde bulunan Öter ve STK heyeti, yangının çıkış sebebini tespit edilmesini istedi.

Tarım arazilerine en büyük tahribatın rüzgâr sonucu olduğunu hatırlatan Öter, hasada hazır duruma gelen ekmeklik buğday başaklarının boşalmasıyla yaşandığını ifade etti.

Öter, "Yaşanan afet konusunda çiftçilerimizden bilgi aldık. Hasat ayı bu dönemde bu denli şiddetli rüzgâr fırtınası ilk kez bölgede yaşandığını söylediler. Buğday dolu başakları fırtına adeta boşaltmış buğday taneleri tarlaya dökülmüş. Çiftçilerimizin zararı çok büyük. Rüzgâr fırtınasında ve yangında ürünü sigortalı olmayıp, telef olan çiftçilerimize tarım bakanlığımızın yardımda bulunması için Sivil Toplum Örgütü olarak sonuna kadar girişimlerimizi sürdüreceğiz.?şeklinde konuştu.

750 dönüm arazisi çıkan yangında kül olan Yalımlı köyünden Cevdet Koçhan ise 26-27 nüfus bu mahsulü bekledikleri söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber