Simav'da meydana gelen depremler

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Simav'da devamlı sallantılar yaşandığını hatırlatarak, bu duruma alıştıklarını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzce'de eğitim sisteminde yapılan projeleri görüşmek ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak üzere Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları ile kente gelen Çifti, Akçakoca'da düzenlenen toplantıya katıldı.

Burada AA muhabirine açıklama yapan Çiftçi, Simav'da geçen yılın mayıs ayında yaşanan depremden sonraki sallantıların, orada yaşayan vatandaşları manevi anlamda etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini kaydetti.

Simav'da sıkça küçük çaplı depremler yaşandığını vurgulayan Çiftçi,

"Simav'da devamlı sallantılar yaşanıyor ama orada yaşayanlar artık bir bağışıklık kazandı. Bu duruma alıştık artık. Bunun psikolojik boyutuna baktığımızda, etkilenmeleri mevcut fakat sıklıkça yaşanan depremlerin bir etkilemeleri olmuyor" ifadesini kullandı.

"Biz, deprem bölgesinde yaşıyorsak ve sağlam binalar yaparsak sallantılar bizi çok etkilemez" diyen Çiftçi, deprem bölgelerinde bina yaparken mutlaka zemin etüdünün yapılması gerektiğini ifade etti.

Çiftçi, deprem bölgelerinde deprem yönetmeliğine göre binalar inşa edilmesi gerektiğini anlatarak, çok katlı yapıların değil, yatay yapıların oluşturulmasının önemine değindi.

Türkiye'nin deprem haritasının yeni çizildiğini ve aşağı yukarı her yerde fayların olduğunu vurgulayan Çitçi, "Deprem haritasında görüldüğü gibi, Türkiye'nin aşağı yukarı her yerinde fay mevcut. Bu durumda mutlaka sağlam binalar yapmalıyız" dedi.

Simav'da yaşanan deprem sonrası hızlı bir yapılanmayla vatandaşları yerlerine kısa sürede yerleştirdiklerini hatırlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Simav'da deprem sonrası Türkiye'de hatta dünyada bir ilk olarak 5 ay içerisinde depremzedelerimizi konutlarına yerleştirdik. Okullarımız ve alt yapımızın tamamına yakını bitti. Şu anda sadece köylerimizde yapılacak olan binalarımızın bir kısmı ile ilgili gecikmeler var. Depremle alakalı olarak yapılan çalışmalarda, dünyada zannediyorum bu kadar hızlı hareket edebilen örnek bir deprem bölgesi diyebiliriz"

Çiftçi, deprem olmadan önce deprem olacakmış gibi bütün yerleşim birimlerinde organize çalışmalar yaptıklarını anlatarak, her bölgede depreme hazırlıklı bir şekilde örgütlendiklerini söyledi.

Muhabir: Ömer Ürer

Yayıncı: Murat Paksoy

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber