Tabela ve afişlerde Türkçe katlediliyor

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Türk Dili Okutmanı Ramazan Saka, "Öğrencilerimiz Türkçe'yi hatalı kullanmaya en bariz örneğin işyeri tabelaları olduğunu çektikleri fotoğraflarla ortaya koydular" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Türk Dili Bölümü öğrencileri, tabela ve afişlerdeki Türkçe yazım bozukluklarını tespit etti. Akdeniz Üniversitesi Türk Dili Eşgüdüm Başkanlığı olarak Türkçe'yi doğru kullanma açısından esnafı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Türk Dili Okutmanı Ramazan Saka, "Derslerimizde öğrencilerimizin Türkçe'yi hatalı kullanımına bağlı olarak dükkan tabelalarını referans göstermeleri bu çalışmayı yapmamızı zorunlu hale getirdi. Öğrencilerimiz durum belirlemesi yapabilmek için Türkçe'mizin hatalı kullanıldığını belirledikleri tabelaların fotoğraflarını çektiler. 3 binden fazla fotoğraf elde ettik. Adres belirlemesi de bu çalışmaya dahil edildi. En önemli sıkıntı Türkçe-İngilizce karışık ve hiçbirinin de kurallara uygun olmayan isimlendirmeler olduğunu gördük" dedi.

Görevlerinin sadece esnafı bu konuda bilgilendirmek, uyarmak, mümkünse tabelalarındaki ifadeleri Türkçe kurallarına uygun olarak değiştirtmek olduğunu belirten Saka, "Bunu sağlayabilmek için esnafımızı bilgilendirici mektuplar göndereceğiz. Tabela kirliliğini bir nebze olsun azaltmak. Öğrencilerimizin bir diğer bahanesi de, gazetelerdeki ifadelerdir. Televizyon, radyo ve gazetelerde Türkçe'nin hatalı kullanılması maalesef öğretmenlerimize sıkıntı yaratmakta, öğrenciler yayın organlarını referans göstermektedir. Basınımızdan da talep olduğu takdirde Türkçe'yi doğru kullanma konusunda seminer düzenlenecektir. Bir diğer çalışmamız da Manavgat, Serik ağız derlemesi çalışmamızdır. Bundaki amacımız, havasını soluduğumuz şehrimizin kültürel yapısına kalıcı bir katkı sağlamak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber