Yaptığı maket kağnıları gelecek nesillere taşımaya çalışıyor

Devrekani ilçesinde, bir süre önce felç geçmesine rağmen hayata tutunan emekli öğretmen Ata Zorlu, ?kağnı' arabasının maketlerini yapmaya devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zamanla unutulmaya yüz tutan kağnıları yeni nesillere aktarmak için maketlerini yaptığını belirten emekli öğretmen Ata Zorlu (66), boş zamanlarını değerlendirmek için 15 yıl önce kağnı arabasının maketlerini yapmaya başladı. Marangozluk mesleğini çocukken dedesinden öğrendiğini ifade eden Zorlu, emekli olduktan sonra elde ettiği bu kazanımı hobiye dönüştürdü. Zorlu, evinin garajını atölyeye çevirdikten sonra Devrekani ilçesinin de amblemi olan kağnı arabasının ahşaptan maketini yapmaya başladığını söyledi.

Kısa bir süre önce kısmı felç geçirdiğini vurgulayan Zorlu, hobisiyle hem hastalığını yendiğini hem de tekrar hayata tutunduğunu vurgulayarak, ?Devrekani Belediyesi'nin ambleminde kağnı arabası var. Bu arabalar Devrekani'ye mahsus arabalardır. Başka yerlerdeki arabalar farklıdır. Ben de en çok kağnı arabası yapıyorum. Bunu ticari amaçla yapmıyorum. Memleketimizde, Şerife Bacılar İnebolu'dan Ankara'ya kadar mermiyi bu arabalarda taşıdı. İşte onları, yaşantılarını şimdiki nesle aktarmak için bunları yapıyorum. Ama elimizde imkan olmadığı için daha güzelini yapma şansım yok. Aslında bunlar daha güzel yapılır? dedi.

Altı yıl önce yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirmesi sonucu felç geçirdikten sonra vücudunun yüzde 80'nini kullanabildiğini açıklayan Zorlu, şöyle konuştu: ?İmal ettiğim kağnı arabalarını komşularıma ve tanıdıklarıma ücretsiz olarak veriyorum. Kağnıyı yaparken herhangi bir makine ya da çivi gibi metaller kullanmıyorum?

Kağnı arabalarını kayın ağacı ve çam ağaçlarından imal ettiğini ifade eden Zorlu, şunları söyledi: ?Bir kağnı arabası için bir ay uğraşıyorum. Ayrıca yaptığım bu kağnı arabalarını Devrekani Belediyesi'nin katıldığı fuarlara götürerek tanıtımını yapıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber