Eğitim kurumlarına yurt dışı desteği

Haber Giriş : 25 Haziran 2012 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çağlayan, yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında destekleyeceklerini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceklerini açıkladı.

Çağlayan, ''Yıllık ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında olan bilgisayar oyunu sektöründen Türkiye'nin en az 1 milyar dolar alabileceğini düşünüyoruz'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''İlk kez 'yol desteği' adlı bir desteği uygulamaya koyacağız. Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına bin dolara kadar destekleyeceğiz'' dedi.

Çağlayan, desteklerle ilgili ayrılan bütçenin yaklaşık 125 milyon lira olduğunu bildirerek, ''Bundan sonraki yıllarda bütçenin daha da artırılmasını amaçlıyoruz. Bu yılki desteklerin meyvelerini yıl sonunda alırsak, 2013 yılı bütçesinde buraya daha fazla kaynak ayrılmasına çalışacağız'' dedi.

Hizmet sektörlerine destek için 125 milyon TL bütçe ayrıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bilişim, sağlık, eğitim gibi bazı hizmet sektörlerine sağlanacak destekler için 125 milyon TL'lik bütçe ayrıldığını açıkladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, düzenlediği basın toplantısı ile bugün Resmi Gazete'de yayınlanan 'Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' ve 'Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ' ile getirilen destekler hakkında bilgi verdi.

Cari açığın Türkiye gündeminden düştüğünü söyleyen Çağlayan, bunu kalıcı hale getirmek için çalıştıklarını belirtti. Cari açığı ?nakavt' etmek için başka tedbirlerin de devreye girdiğini kaydeden Çağlayan, bu kapsamda sağlık turizm, bilişim, film ve eğitim gibi yeni ve farklı sektörleri kilit sektörler olarak belirlediklerini aktardı. Söz konusu destek tebliğinin, Türkiye'nin hizmet sektörüne yönelik ilk tebliğ olduğunu dile getiren Çağlayan, ?Desteklerimiz sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinin yurt dışı tanıtım, pazarlama ve diğer faaliyetlerini desteklemeye, bu sektörlerin yeni pazara giriş vizyonlarını cesaretlendirmeye yönelik. Tanıtım, ticaret heyeti, rapor alımı, yurt dışı birim gibi tanıdığınız desteklerin yanında dünyada ilk defa bizim tasarladığımız özgün destekler de var.? diye konuştu.

Bilişim sektörüne büyük önem verdiklerini söyleyen Çağlayan, sektörün 250 milyon dolar ihracatını 2013'te 1 milyar dolara 2023'te 10 milyar dolara yükseltmeyi amaçladıklarını aktardı.

?EĞİTİM SEKTÖRÜNDE AMAÇ 2023'TE 2 MİLYAR DOLARLIK GELİR?

Türkiye'nin yurt dışına 100 bin öğrenci gönderirken yurt dışından ancak 25 bin öğrenci alabildiğine dikkat çeken Çağlayan, ?Eğitim sektörüne yönelik vereceğimiz destekler bu farkın hızla kapatılmasına yönelik tasarlandı.? dedi. Eğitim sektörünü dış ticaret fazlası veren bir sektör haline getirmek istediklerini kaydeden Çağlayan, ?Somutlaştırırsak, 2011 yılında 25 bin olan yabancı öğrenci sayımızı, 2013'te 40 bine 2023'te ise 100 bine çıkartmak istiyoruz. Bu sayede eğitim sektöründen 2023'te 2 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi bekliyoruz.? şeklinde konuştu.

?İLK KEZ HASTA YOL DESTEĞİ UYGULAMAYA KONUYOR?

Hizmet sektöründe desteklenecek bir diğer alanın sağlık turizmi olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları aktardı:

?2011'de 130 bin civarında sağlık turisti ağırladık ve sektörden 1,5 milyar dolar civarında döviz geliri elde ettik. Geçen yıl termal turizm kapsamında 250 bin kişiyi ağırladık. Hem medikal hem de termal sağlık sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacak her türlü şart mevcut; ancak bizim desteklerimiz sektörün marş motoru olacak. Verilecek desteklerle Türkiye'de sağlık turizmi sektörünün dünyada başa güreşmesi sağlanacak. Bu kapsamda ilk kez Hasta Yol Desteği adlı bir desteği uygulamaya koyduk. Sağlık kuruluşlarının yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderleri yüzde 50 oranında ve hasta başına 1.000 dolara kadar desteklenecek. Bu destek sadece Bakanlık ile protokol yapan sağlık kuruluşlarına verilecek. Sağlık turizm kapsamında 2013 yılında 3 milyar dolar, 2023 yılında ise 20 milyar dolarlık bir sağlık turizmi geliri hedefliyoruz.?

?DİZİ FİLMLERİMİZ KAPIŞ KAPIŞ ALINIYOR?

Son yıllarda dizi ve film sektöründeki gelişmeler dikkat çeken Çağlayan, ?Dizi filmlerimiz kapış kapış alınıyor. 3 yıl önce 50 bin dolara satılan dizi filmleri şimdi 150 bin dolara satılıyor.? diye konuştu. Yerli film sektörünün pazar payının yüzde 46'ya çıktığını aktaran Ekonomi Bakanı, ?Türk sineması yurt dışında yeni pazarlara girerken, dizi filmlerimizin gösterildiği ülke sayısı 77'ye ulaştı.? dedi. 2023 yılı film sektörü ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğunu aktaran Çağlayan, ?Önümüzdeki yıl ise 250 milyon dolara çıkmayı hedefliyoruz.? ifadesini kullandı.

?HEDEFİMİZ DÜNYA ÇAPINDA TEKNİK MÜŞAVİRLİK FİRMALARI ÇIKARMAK?

Teknik müşavirlik desteğine de değinen Bakan Çağlayan, hedeflerinin daha fazla sayıda müşavirlik firmasının yurt dışı pazarlara açılması olduğunu belirtti. Güçlü müteahhitlik sektörü olan ülkelerin teknik müşavirlik sektörlerinin olmazsa olmazları olduğunu kaydeden Çağlayan, ?Destek programımız ile hedefimiz 2023 yılında kadar Türk teknik müşavirlik hizmetleri sektörünün en az Hollanda, İtalya, İsveç kadar dünya çapında teknik müşavirlik firmaları çıkarmasıdır.? dedi. Yeni tebliğin önemli ve özgün destekler getirdiğini dile getiren Çağlayan, ?Bir firmanın faydalanabileceği destek miktarını yıllık 1,5 milyon dolar ile sınırlı tuttuk. Zira birkaç firmanın değil, çok sayıda firmanın desteklerden yararlanmasını istiyoruz.? diye konuştu. Teknik müşavirlik firmalarının desteklerden yararlanabilmesi için gerekli koşulları basitleştirdiklerini söyleyen Çağlayan, ?Firmaların son iki sene boyunca bu sektörde faaliyet göstermiş olmalarını desteklere başvurabilmeleri için yeterli görüyoruz.? şeklinde konuştu.

SEKTÖRLERE GÖRE HEDEF ÜLKELER BELİRLENDİ

Zafer Çağlayan, her sektör için belirlenen hedef ülke ve bölgeler bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

?Norveç ve İsveç'te belediyeler ve hükümet birimleri ile temaslarımızı başlattık. Finlandiya ve Danimarka için ise en kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Yapacağımız anlaşmalar ile İskandinav ülkelerinden devlet, belediye ve özel sigorta ödemeli hastaları ülkemize getireceğiz. Eğitim sektörü için özellikle Körfez ülkeleri ile yapacağımız devletlerarası anlaşmalar ile bu ülkelerin burslu öğrencilerini ülkemize çekmeye çalışacağız. Film sektöründe Rusya, Çin ve Latin Amerika, bilişim sektöründe ABD pazarına yönelik çalışmalar yürüteceğiz.?

Çağlayan, söz konusu hizmet sektörlerine yönelik destekleme çalışmalarına ayrılan bütçenin ise 125 milyon TL olduğunu aktardı.

Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre bu sektörlere yapılacak desteklerden bazıları şöyle:

-Teknokentlerin yurt dışında silikon vadilerinde açacakları bilişim merkezlerinin yıllık kira giderleri ve bu merkezlerde çalıştıracakları iki personelin maaşları yüzde 80 oranında ve yıllık 600 bin dolara kadar desteklenecek. Ayrıca yurt dışında açılan ofislerin yıllık kirasını şirketler için yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşları için yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destek verilecek.

-Bilgisayar oyunlarının pazara giriş giderleri yüzde 50 oranında ve oyun başına 100 bin dolara kadar desteklenecek.

- Bilişim şirketlerinin çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacak.

- Yüksek ve ortaöğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderleri yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar desteklenecek.

-Eğitim kurumlarının yurt dışı fuarlara katılım giderlerine yüzde 70 oranında ve fuar başına 15 bin dolara kadar katkı sağlanacak. Bu kurumların arama motorlarına verecekleri reklamların giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar desteklenecek.

-Ülkemizde yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın yüzde 50'i vergiye tabi olmayacak.

-Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi şirketlerinin yurt dışında yapacakları sponsorluk, tanıtım ve pazarlama giderleri yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadar, işbirliği kuruluşları ise yüzde 70 oranında ve 500 bin dolara kadar desteklenecek.

-Sağlık kuruluşlarının, sağlık turizm şirketlerinin ve işbirliği kuruluşlarının yurt dışında açacakları ofis ve konsültasyon merkezlerinin yıllık kira giderleri yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar karşılanacak.

-Filmlerin DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderleri yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar desteklenecek.

-Türk filmlerinin yurt dışında düzenlenen film festivallerinde, fuarlarda veya herhangi bir ülke ve ortamda yapacakları tanıtımların halkla ilişkilerden katalog giderlerine kadar tüm organizasyon giderlerine yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destek sağlanacak.

-Teknik müşavirlik firmalarının uluslar arası standartları satın almaları ve çalışanlarını yurt dışıda teknik eğitim kurslarına göndermeleri yılda azami 50 bin dolara kadar desteklenecek.

AA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber