Deprem kendini unutturmuyor

Geçtiğimiz yıl yaşanan iki büyük depreme yüzlerce kurban veren Van'da, depremin korkusu bitmiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün gece merkez üssü Van'a bağlı Karagündüz köyü olan 5,0 şiddetinde deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen ve şiddetli bir şekilde hissedilen deprem sonrasında deprem korkusu nedeni ile diken üstünde olan vatandaşlar panik halinde evlerinden dışarı çıktı.

5.0 büyüklüğündeki depremde vatandaşlar panik halinde sokaklara döküldü. 7,2 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından aylarca evlerine giremeyen ve kışı çadırlarda geçiren vatandaşlar, yeni depremle aynı korkuyu bir kez daha yaşadı. Önceki depremlerde kentten ayrılan vatandaşların Van'a dönmeye başlaması ile birlikte kentte hayat normale dönerken, yaşanan deprem unutulan depremleri tekrar gündeme getirdi. Depremlerin etkisini yitirmesi ile sağlam olan yüksek katlı binalarda oturmaya başlayan vatandaşlar depremi daha şiddetli hissetti. Üst katlardaki vatandaşlar büyük bir panikle kendilerini dışarı atarken, deprem Van'ın birçok ilçesinde de hissedildi.

Yaşanan depremin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yurtlarında kalan öğrenciler rektörlüğe yürüyerek Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ı protesto etti. Depremin ardından hastaneye giderek fenalaşan öğrencileri ziyaret eden Battal, ardından yürüyüşe katılan öğrencilerin sorunlarını dinledi. Yoğunlaştırılmış eğitim yapan öğrencilerin sınav stresi yaşadıklarını ve depremin etkisi ile stresin arttığını belirten Battal, ?Birçok öğrenci hocam özür dileriz burada biraz taşkınlık oldu ama bizde gerginiz. Derslerimiz ve depreminde yaşanmasıyla biraz gerildik dedi. Çocuklarımızla konuştuk. Sorunlarını aldık. Sorunları ile ilgili senatomuzu toplayarak çözümlerin üzerinde duracağız. Fenalaşan öğrencilerimizi hastanede ziyaret ettik. Tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildiler. Sadece bir öğrenci birinci kattan atladı.? dedi.

Vali Vekili Atay Uslu, 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili kendilerine hasar, yıkım, yaralanma ve can kaybı yönünde herhangi bir bilgi gelmediğini belirtti. Jandarma, AFAD ve polis ekiplerinin sahada inceleme yaptıklarını açıklayan Uslu, ekiplerin de şimdiye kadar bir tespitte bulunmadığını kaydetti.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dün gece Vanlıları korkutan depremi yorumladı. Ahmet Ercan, ?Van'da, Ekim 2011'de olan büyük depremden sonra sayısız artçı depremler oldu. Haziran başından beri yerin kükremesi oldukça dinmişti. 24 Haziran 2012 Pazar günü, 23.07'de Karagündüz- Van'da 5,0 büyüklüğünde bir küçük deprem daha oldu. Daha öncekilerle birlikte 5,0 geçen deprem sayısı 13'ü buldu. Büyük depremlerin tümü, Erciş ile Van arasındaki yarımada üzerinde uzanması çok ilginç. Bundan sonra büyük deprem olur mu diye Vanlılar kaygı içindeler. Bunlar, kırığın uykuya dalmadan önce son kükreyişleri. Gerginlik tümüyle boşaldığında artık olağan duruma dönüş olacak ki, kanımca o evrenin öncesindeyiz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber