Türkçelerini daha da geliştirmek için ülkelerine dönmediler

Bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları'nda Pakistanlı gençler Türkçe şarkı, gösteri ve şiirlerle büyük beğeni topladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları'nda Pakistanlı gençler Türkçe şarkı, gösteri ve şiirlerle büyük beğeni topladı. Tuzsuz Deli Bekir ve oğlu Hüsamettin ile Ahmet Kaya olarak Türkçe Olimpiyatları'ndan akılda kalan Pakistanlı Saddam Baloch, Arslan Manzoor ve Arsalan Naseer ülkelerine dönmek yerine Türkçelerini daha da geliştirmek için Kayseri'de kurs alıyor.

Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'ye gelen 120 Pakistanlı genç, ülkelerine dönmek yerine Türkçelerini geliştirmek için Kayseri'de kurs almayı tercih etti. Kılıçaslan Eğitim Kurumları'nın desteği ile Özel Kılıçaslan ve Yelkenoğlu Liseleri'nde Türkçe kurslara katılan gençler aynı zamanda katıldıkları gezilerle Türkiye'nin şehirlerini de tanıyor.

Olimpiyatlarda sesinin sanatçı Ahmet Kaya'ya benzemesi ve Kaya'nın şarkılarını söylemesiyle herkesi kendisine hayran bırakan Arsalan Naseer ile mini tiyatro gösterisinde Tuzsuz Deli Bekir'i oynayan Arslan Manzoor ile Deli Bekir'in oğlu rolünü üstlenen Saddam Baloch da daha iyi Türkçe konuşmak için bu kursa katılanlar arasında yer alıyor.

Ülkesinde Türk okullarında eğitim aldığını anlatan Anas Zahid, Türkçesini daha da geliştirmek için Kayseri'de kurslara katıldığını ve kendilerine kurs imkânı verenlere teşekkür ettiğini belirtti.

'Tuz Deli Bekir ve Oğlu Hüsamettin' gösterisindeki Hüsamettin tiplemesini canlandıran Saddam Baloch, fanatik Galatasaray taraftarı olduğunu dile getirdi. Birçok Galatasaraylı futbolcunun ismini sıralayan Saddam, sergiledikleri gösterinin çok beğenilmesinden ve Türkiye'de kalarak daha iyi Türkçe konuşmak için açılan kursa katılmaktan mutlu olduğunu söyledi. Kursu açanlara teşekkür eden Saddam, Türkiye'yi ve Kayseri'yi çok sevdiğini ifade etti.

Tuzsuz Deli Bekir adıyla rolünü oynayan Pakistanlı Arslan Manzoor ise oyunlarının bu kadar sevileceğini hiç tahmin etmediklerini belirtti. Manzoor, gösteri dalında derece yaptıklarını ve bu oyunu öğretmenlerinin kendilerine öğrettiğini anlattı.

Olimpiyatlarda Ahmet Kaya'nın ses tonuyla sanatçıya ait şarkılar söyleyen ve büyük beğeni kazanan Arsalan Naseer, herkesin kendisini tebrik ettiğini ve çok şaşırdığını söyledi. Naseer, öğretmeninin kendisine şarkıyı öğrenmekte yardımcı olduğunu ve Türkçeyi daha iyi öğrenerek daha düzgün konuşmayı amaçladığını anlattı. Türkçesinin zayıf olduğunu aktaran Shijaat Nadeem de okuduğu şiirle beğeni toplamıştı.

Özel Kılıçaslan Liseleri Müdürü Salih Öngül, Pakistanlı çocuklar için açılan Türkçe kursunun okullarında verildiğini belirtti. Türkçe Olimpiyatları'na da katılarak derece yapan gençleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Öngül, ?Okulumuz Türkçe öğretim merkezi gibi oldu. Pakistanlı 90 öğrencimiz burada kurs alıyor. Daha iyi Türkçe konuşmak için. Bunun yanında okulumuzda Somali ve bazı farklı ülkelerden gelen 15 kadar gençte Türkçe öğrenmiş durumda.? dedi.

Pakistan'daki Pak-Türk Okulları'nda öğretmenlik yapan Yıldıray Simsar, öğrencilerden sorumlu olarak kursu takip ediyor. Yıldıray Simsar, Kayseri'yi bazı özelliklerinden dolayı tercih ettiklerini belirterek, şu an 120 öğrencinin Türkçesini geliştirmek için eğitim aldıklarını belirtti. Kurs dışında da sosyal aktiviteler de bulunduklarını ifade eden Simsar, Pakistan'da 18 Türk okulunun hizmet verdiğini dile getirdi.

Kurs sırasında Pakistanlı öğrenciler öğrendikleri Türkçe şarkıları ve şiirlerin seslendirirken kısa oyunları da sergilemeyi unutmuyor. Saddam ve Arslan, ders bitiminde Tuzsuz Deli Bekir gösterisini sergiledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber