İnegöl faylarını araştırmak için komisyon kuruldu

Bursa'nın İnegöl ilçesinde fay hatlarının durumu tespit edilecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 ilde kentsel dönüşüm yapmayı planlayan hükümetin deprem riski olan bölgelerdeki illerin belediyelerine gönderdiği talimat üzerine İnegöl Belediye Meclisi bünyesinde 'Deprem Araştırma Komisyonu' kurulmuştu. Komisyonun, İnegöl ve çevresinin faylanma durumunu tespit etmek için düğmeye basacağı bildirildi.

Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Öztürk, komisyon olarak İnegöl ve çevresinin faylanma durumunu tespit etmek için çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Öztürk, "Kamuoyunda kentsel dönüşüm kanunu olarak biliniyor, ama yasanın muhtevası, afet riski taşıyan yapıların dayanıklı hale dönüştürülmesi ile ilgilidir. Aslında bu yasa, mevcut belediye kanununun 73. maddesinin yetki yönüyle daha muktedir hale getirilmiş halidir. Yeni olan hükümler nelerdir? Önceden bir apartmanda bir kişinin karşı çıkması dönüşüm için engel teşkil ediyordu. Oysa yeni kanunda üçte ikilik çoğunluk isterse dönüşüm gerçekleşecek. İstemeyen üçte birlik kesim de açık artırmayla diğer hissedarlara dairesini satabilecek, satamazsa, ekspertiz değerinden devlet alacak. Yeni olarak da, tabii mahkemeye gitme hakkı var, ancak 'yürütmeyi durduramaz' diye bir hüküm konulmuş. Şunu da ilave edelim, eğer yapı güçlendirmeye müsaitse, bu yapılarla ilgili güçlendirme kredisi de sağlanacak" dedi.

Kanunda 'riskli alan', 'rezerv yapı alanı' ve 'riskli bina' olmak üzere 3 farklı kavramın yer aldığını ifade eden Öztürk, "Riskli binaları bakanlığın lisans verdiği kurumlar tespit edecek. Lisans almak isteyen şirketlerde, en az 2 inşaat mühendisi, 1 jeoloji ve 1 jeofizik mühendisi bulundurma şartı aranmaktadır. Riskli bir bina için kanun 60 günlük bir mühlet tanıyor. Gerçekten uygulaması zor ve vatandaşın da katkıda bulunması elzem bir durum. Kira ve kredi yardımı ile riskli yapı sahiplerine destek olunacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber