Datça'nın 7 köyü imara kavuşuyor

Datça Kaymakamı Hamdi Üncü düzenlediği basın toplantısıyla ilçeye bağlı köylerin imar sorununu çözmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üncü, protokol kapsamında, Datça'ya bağlı Yaka, Yazı, Cumalı, Mesudiye, Karaköy, Hızırşah ve Sındı köylerinde toplam 2 bin 40 hektarlık alanda imar planı uygulanacağını ifade etti.

Datça'da, özellikle köylerin başlıca sorunu olan imar planı sorununun çözümü konusunda önemli bir adım atıldığını aktaran Üncü, bu konudaki yardımlarından dolayı Muğla Valisi Fatih Şahin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya'ya da teşekkür etti.

KAYMAKAMLIK İHALE AÇIYOR

Datça Kaymakamlığı, ilçeye bağlı 7 köyde halihazır harita alımı ve jeolojik-jeoteknik incelemeler yapılabilmesi için 11 Temmuz'da ihale açacak. Çalışmalar; Yaka, Yazı, Cumalı, Mesudiye, Karaköy, Hızırşah ve Sındı köylerinde yapılacak. Halihazır harita yapımında, insansız hava araçları ile fotogrametrik olarak veya havadan lazer tarama yöntemi kullanılacak. Halihazır harita alımı ve imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt işine ait katkı miktarının ise 700 bin lira civarında olduğu öğrenildi.

İşin halihazır harita onayı için bitim tarihinin 20 Eylül 2012, jeolojik-jeoteknik etüd işinin bitim tarihinin ise 15 Aralık 2012 olduğu açıklandı. Çalışma ile park, bahçe, yeşil alan, konut gibi bölgeler belirlenecek.

Herhangi bir plan bulunmadığı için bugüne kadar oturdukları evlerine ruhsat dahi alamayan köylüler, yapılacak çalışma ile hem resmi işlemlerini rahat bir şekilde yapabilme imkanına kavuşacak, hem de her bölgesiyle düzene girecek olan köyler çarpık yapılaşmadan da kurtulacak.

'KÖYLERDEKİ ÇARPIK YAPILAŞMA ORTADAN KALKACAK'

İhaleyi alan bölgedeki Harita Mühendisi Şeref An, projenin köy gelişme alanlarının tespiti ile ilgili bir çalışma olduğunu belirterek, bu çalışmanın aynı zamanda köylerdeki çarpık yapılaşmayı da ortadan kaldıracağını söyledi.

Köylerdeki yapılaşmanın şimdiye kadar rastgele yapıldığına dikkat çeken An "Köylere altyapı yapılabilmesi için imar planı gerekiyor. İmar planı yolların, yeşil alanın, parkların, ev, okul, fabrika yapılacak yerlerin planda ayrılması demektir. Bu plan olmadan elektrik, telefon direkleri dikilemez. Kanalizasyon olmaz, yol olmaz. Bunların hiçbiri rastgele yapılamaz. Ancak imar planı bittikten sonra bunlar başlar. Yol, su, kanalizasyon, elektrik, telefon gibi bu hatlar mutlaka bu yollar üzerine döşenmeli ve oluşacak binalara da bu hatlardan hizmet götürülmeli. Olay budur. Bu çalışma aynı zamanda köylerdeki çarpık yapılaşmayı da ortadan kaldıracaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber