'Rüzgar enerjisinde Ege ve Trakya ideal bölge'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 10 Mart 2012 tarihinden itibaren lisanssız enerji üretim yönetmeliği tebliği ile küçük ölçekli enerji üretim şirketlerini önünü açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Haziran tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Lisanssız Enerji Üretim Yasası ile 50 kW ila 500 kW arasında üretimi yapılan enerjinin ulusal enerji sistemine satışı da yapılabilecek.

Türkiye Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nda Muğla'da rüzgâr enerjisi yatırımı yapmak isteyen girişimcilerle bir araya geldi. Uysallar Enerji tarafından MUGİAD'ın katkıları ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen ?Rüzgâr Türbinleri ve Lisanssız Elektrik Üretimi? konferansında kurulacak rüzgâr türbinleri hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Dernek Başkanı Yalçın Kıroğlu, Türkiye, Avrupa ve dünyadaki rüzgâr enerjisi üretimi ile ilgili rakamsal bilgiler aktarırken, Türkiye'nin rüzgâr enerjisi kapasitesinin yıllık 53 bin MW olmasına rağmen, bunun ancak bin 800 MW'sını kullanabildiğini öne sürdü.

Devletin 2007 yılından sonra lisanslı rüzgâr enerjisi üretim izni vermediğini belirten Kıroğlu, 10 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan lisanssız elektrik üretim yönetmeliği uygulamalarına dair tebliğ ile küçük ölçekli şirketlerin de enerji üretimi yapabileceğini hatırlattı.

Kıroğlu, ?Dünyada son üç yılda Çin ve ABD rüzgâr enerjisine büyük yatırımlar yaptı. Üç yıl önce Almanya dünyada ilk sırada iken bugün Çin ve ABD ilk iki sırayı paylaşıyor. Avrupa'da Almanya 29 bin MW ile ilk sırada yer alırken, Türkiye 9. sırada ve rüzgârdan bin 800 MW enerji üretiyor. Türkiye'de Ege ve Trakya Bölgesi rüzgâr enerjisi üretimi için en ideal bölge. Rüzgâr enerjisi, 2015 yılında enerji üretim metotları içinde en ekonomik olan metot olarak belirlendi. 1979 yılında 40 cent olarak belirlenen enerji üretim maliyeti, 2010'da bu rakam 2 cente kadar düştü. 1996 yılında dünyada 6 bin 100 MW olan rüzgâr enerjisi üretimi 2011 yılında 238 bin 651 MW'a yükseldi. Önümüzdeki yıl içinde rüzgâr enerjisine dünyada 20 milyar euro yatırım yapılması bekleniyor. Kurulan bir rüzgâr enerjisi santralinin geri dönüşümü 4 ila 5,5 yıl arasında değişiyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber