İşletmelerde mesleki eğitim ders yükü norm kadroya nasıl yansıtılır?
Aşağıdaki dosyayı 2012 yılında hazırlamıştık. 2014 yılında Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin değişmesi dolaysıyla güncelleştirerek yeniden yayımlıyoruz. Haberimize yapılan eski tarihli yorumları dikkate almayınız.
İşletmelerde meslek eğitimde öğretmene ne kadar görevi verileceği 6.12.2006 Tarih Ve 26378 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "İşletmelerde meslek eğitimi" başlıklı 15. maddesinde şu şekilde yer almıştır:
"(1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevler ek ders görevi sayılır.
(2) Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde "işletmelerde meslek eğitimi" adıyla gösterilir ve işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve aday çırak sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce hazırlanacak ve milli eğitim müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada;
a) Mesleki eğitim merkezlerinde;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 18 saati,
b) Diğer okul ve kurumlarda;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri azami ek ders saatleri kapsamında verilir.
(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına göre meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan öğrencilerin eğitiminde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir."
Bu hükümlere göre;
1- Mesleki eğitim merkezlerinde; Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 24 saat, Diğer il ve ilçelerde 18 saat,
2-Diğer okul ve kurumlarda; Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saat, Diğer il ve ilçelerde 16 saat
Ek ders görevi verilebilir. Burada verilebilecek ek ders görevleri bir öğretmenin alabileceği azami ek ders görevi olup tüm okul/kurumun toplam alacağı ek ders görevi değildir.
Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "İşletmelerde meslek eğitimi" başlıklı 15. maddesi hükümlerine göre okulun/kurumun işletmelerde yapılan mesleki eğitime ilişkin haftalık ders yükü ise 07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi hükümlerine göre hesaplanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (ç) bendindeki; "İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde, işletmelere öğrenci gönderilen alandaki/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek derslerinin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." şeklinde yer alan hükümlere göre; işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı derslerin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, norm kadroya esas ders yüküne aktarılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesi 2. fıkrası (a) bendindeki; "a) Okuldaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra işletmelerde meslek eğitimi adı altında ek ders görevi verilir." hükümlerine göre teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra İşletmelerde Meslek Eğitimi adı altında ek ders görevi ders yüküne eklenmektedir.
Ders yükü hesaplanırken Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesindeki hükümler dikkate alınmalıdır.
Norm kadroda ders yükü nedir, nasıl hesaplanır?Diğer taraftan, ders yükü hesaplanırken Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 6. fıkrasındaki;
"(6) Alanlara göre öğretmen norm kadroları, yöneticilerin girmiş olduğu ders saatleri ilgili alanın ders yükünden düşülerek belirlenir." hükümleri de dikkate alınarak okul yöneticilerinin branşı itibariyle gireceği derslerin, ders yükü süresinden düşüldükten sonra kalan ders yükünün mevcut öğretmenlerle ilişkilendirileceği de unutulmamalıdır.
25 Ağustos 2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme metninin İkinci Bölümünde yer alan "Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı kısmındaki "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür başyardımcılarının aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 10. maddesi; "(1) 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile 2006/11350 sayılı Kararın 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "6 saat" ibaresi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar için "2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar" şeklinde uygulanır." hükümlerine göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan müdür ve müdür başyardımcıları 1 Ocak 2014 ten itibaren 2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar derse girmektedirler.
Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 15. maddesinde yer alan ek ders görevlerinin bir öğretmenin alabileceği azami ders görevi olduğunun burada belirtilen ders görevinin tüm okul/kurumun toplam alacağı ders görevi olmadığı,
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesinde yer alan işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı derslerin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayının norm kadroya esas ders yüküne aktarılması,
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı, 88. maddesinde yer alan hükümlere göre; Kurumdaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra İşletmelerde Meslek Eğitimi adı altında ek ders görevi verilmesi,
Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki;
(1) Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:
c) Alan itibarıyla ders yükünün hesaplanmasında;
1) O alan içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.
2) Alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin, atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları göreve ilişkin ders saatleri de dikkate alınır. hükümleri geregince Atölye ve meslek dersleri toplam ders yükü hesaplanırken alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine, ilgili mevzuata göre Planlama, Bakım, Onarım adı altında verilen ek ders görevinin de eklenmesi gerekmektedir.
Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmenleri norm kadrolarının belirlenmesinde dikkat edilecek hususlarla ilgili aşağıdaki haberimizdeki ayrıntılarda dikkate alınmalıdır.
Mesleki ve Teknik Eğitim Alanlarında Norm Kadro Nasıl Belirlenir Konularındaki Haberlerimiz;
Sağlık meslek liseleri için işletmelerde mesleki eğitimde işyeri sorununa çözüm Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni norm kadrosu nasıl belirlenir? Meslek liselerinde öğrenci grup sayıları nasıl belirlenir? Bölüm şefi egzersizi ders yüküne dahildir Mesleki Gelişim dersi artık uygulamalı ders degil Mesleki Gelişim dersi norm kadroya nasıl yansıtılır? Çıraklıkta işletmelerde mesleki eğitim ders yükü norm kadroya nasıl yansıtılır? MEB koordinatörlük ders yükünün nasıl belirlenecegini açıkladı MEB açıkladı; Meslek lisesinde norm kadro nasıl belirlenir? MEB, meslek liselerinde norm kadro ders yükü nasıl belirlenir açıkladıAhmet KANDEMİR