İstanbul Tabip Odası'ndan bitkisel ürün uyarısı

İstanbul Tabip Odası tarafından, son dönemde yazılı ve görsel medyada yayınlanan bitkisel tedavi yöntemlerinin anlatıldığı programlara yönelik aldığı ihbarların çoğalmasından dolayı oluşturulan "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Bilim Kurulu" ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, bir kısmı doktor, profesör ünvanlı kişiler tarafından bitkisel ürün reklamlarının yapıldığını aktararak, "Bunların bir kısmı tıp doktoru, hekim değil, bu insanların halkın hastalıklardan kurtulma, korunma umudunu inanılmaz derecede sömürmeye yönelik ve bu alandan büyük bir rant elde etme amacında olduğunu çok açık bir şekilde söylemlerle, bitkisel ürünlerin her türlü hastalığı tedavi edebileceğini iddia eden reklamlarla bu ürünleri tanıtma yoluna gidiyorlar" diye konuştu.

KONUNUN UZMANLARIYLA ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ

Toplumda en çok rastlanan hastalıkların başında kalp hastalıklarının geldiğini söyleyen Gören, şunları söyledi:

"Bakıyorsunuz, bütün kalp hastalıklarını tedavi ettiği iddia edilen söylemlerle karşılaşıyorsunuz. İnsanlar da, profesör, doktor ünvanında olunca bu söylemlere inanarak, bu ürünlere inanılmaz derecede para harcamak durumunda kalıyorlar. En sonunda sorunlarına çözüm bulamadıkları için gerçek anlamda bir hizmet almak için tekrar doktora gitmek zorunda kalıyorlar. Halkın bu şekilde sağlığını bu alanda sömüren bu gidişata biz uzun zamandan beri çeşitli soruşturmalar açarak, müdahale etmeye çalışıyorduk ama burada kamuoyunu bilgilendirmek ve bu konuda köklü bir çalışma hedefi güden bir durum tespiti yaptık. Bu konuda konunun uzmanlarını çağırarak, bir çalışma başlatıyoruz."

SORUMLU BAKANLIKLAR, ÜÇ MAYMUNU OYNAMAKTADIR

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da, konuyla ilgili oluşturulan Bilimsel Kurul'un çalışmalarının ilk ön raporunun 10 Temmuz'da yayınlanacağını aktararak, "Buradan kamuoyuna seslenmek istiyoruz ki, hiç kimse bitkisel ürünler üzerinden halkın sağlığıyla oynamaya kalkışmasın. Televizyon kanallarında, gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlanan bitkisel ürünlerin anlatıldığı programlara yönelik çok sayıda şikayetin tabip odamıza iletildiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yıllardır defalarca yaptığımız suç duyuruları ve şikayetler adli makamlarca, 'Suçun yasal unsurlarının oluşmadığı' gibi çok muğlak hukuki bir gerekçeyle reddedilmekte, sorumlu bakanlıklar ise, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, bu konuda üç maymunu oynamaktadır" diye konuştu.

BİTKİSEL ÜRÜNLER MASUM DEĞİL

Bitkisel ürünlerin masum olmadığını kaydeden Çerkezoğlu, bu ürünlerin tanıtımlarını izleyen vatandaşların bilimsellikten uzak, olur olmaz bilgilerle yönlendirildiğini söyledi. Çerkezoğlu, "Bu durum açıkça, tıp eğitimini tamamlamış hekimlerce sunulması gereken tedavi hizmetleri için yanlış adresler göstermekte, daha da önemlisi toplumun sağlığı riske atılmaktadır. Oysa sağlık hizmetinin önemi ve niteliği itibariyle bu alan, kanunlarla özel olarak düzenlenmiş ve yasaklarla da halkın sağlığı korunmaya alınmıştır" dedi. Bitkisel ürünler konusunda Türkiye'deki mevcut uygulamalarda gerek alanın tanımlanması, gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamalarında ciddi sıkıntıların olduğunu anlatan Çerkezoğlu, "Söz konusu alanda ülkemizde en önemli sorunlardan biri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'Gıda Destek Maddesi' adı altında ruhsat alıp, 'Bitkisel Tedavi Edici' adıyla piyasaya sürülen ürünlerdir. Bu ürünler, içerikleri tam kontrol edilmediği ve denetlenmediği için halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebilecek ürünlerdir" diye konuştu.

Bu ürünlere ilişkin oluşturdukları çalışma grubundan da söz eden Çerkezoğlu, "Tüm bu zorluklara rağmen sorunu enine boyuna tartışmak, bilimsel olarak masaya yatırmak amacıyla İstanbul Tabip Odası tarafından bitkisel ürünlerle tedavi ve şarlatanlık üzerne bir çalışma yapmak üzere bilim kurulu oluşturulmuş ve bilim kurulu çalışmalara başlamıştır" dedi.

DENETLEYEMİYORSA, DENETLEME YETKİSİNİ TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ'NE VERSİN

Çerkezoğlu, konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın tutumunu ise şöyle değerlendirdi:

"Sağlık Bakanlığı, hekimlerin şu an nefes alışına, hastaların attığı adıma, poliklinikten ameliyathanesine, uygulanan ilaçtan tedaviye, hekimin reçetesine, kadının gebelik tahliline kadar, kaç çocuk doğracağından kürtaj yapıp yapmayacağına kadar her şeye müdahil olan Sağlık Bakanlığı ne yazık ki, bu gıda takviyesi, bitkisel ürün, bunların reklamı konusunda gözlerini, kulaklarını kapamış durumda, ilgilenmiyor. Biz bunun bilinçli olduğunu düşünüyoruz. Buradaki milyon, milyar dolarlık büyük reklam pastasının, büyük ranta göz yumulduğunu düşünüyoruz. Bakanlığın görevi bu alanı düzenlemek, denetlemektir. Bu alanı denetleyemiyorlarsa, Türk Tabipleri Birliği'ne bu yetkilerini versinler, mevcut yetkilerimizi kısıtlamaktan vazgeçsinler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber