Mevzuat tamamlandı, isteyen herkes kendi elektriğini üretebilecek

Lisansız elektrik üretiminin önündeki engeller kalktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli yasal mevzuatı tamamladı. Artık isteyen herkes kendi elektriğini (500 kw altı) rüzgar güneş, su gibi kaynaklardan üretebilecek. Kendi elektriğini üretmek isteyen kişi ve kurumlar rüzgar ve güneş için ilgili elektrik dağıtım şirketine (EDAŞ'lar) başvuracak. Su için ise başvurular DSİ'ye yapılacak. Sisteme bağlandı başvuruları her ayın başında yapılıp en geç sonraki ayın 20'sinde sonuçlandırılacak.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile mevzuat çalışmaları yeni tamamlanan '500 kw altı Lisansız Elektrik Üretimi' konulu ortak bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. EPDK'da yapılan toplantıda konuşan Başkan Hasan Köktaş, enerjide yeni bir dönemin başladığını söyledi. Köktaş, "Hane halkına şunu sağlıyor, bireysel olarak elektrik tüketicileri aynı zamanda girişimci oluyor. Enerjisinin bir kuruşunun dahi hesabını biliyor, dolayısıyla verimli ortam oluşuyor. İnsanları tüketmekten üretmeye döndürüyorsunuz. Tabana yaymanın başka görünmeyen bir faydası da piyasanın finansman kabiliyetinin artırılıyor olması. Bizimle hiç ilgisi yok. Bütün kurgumuz işlemlerin yerinde bitmesi. Kendi bağlı bulunduğu ilin elektrik dağıtım şirketine müracaat ediyor." bilgisini verdi.

KISA SÜREDE ÇOK BAŞVURU YAPILDI

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, mevzuatın yeni tamamlanmasına rağmen kısa sürede çok sayıda başvurunun yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Her hangi bir ilimizden bir talep çıktığında bunu değerlendiriyoruz, çok dinamik bir süreç olacak önümüzdeki dönemde. Hidrolik tarafında bir gecikme var, bizim yapılmış olmasına rağmen düzenleme, hidroliklerle ilgili DSİ bu çalışmayı henüz bitirmedi. DSİ bölge müdürlükleri alınan başvuruları tutuyor. Su kontrolü DSİ elinde olduğu için, suyun üzerindeki tesis birçok faktörü etkileyeceği için onun bir düzenleme yapmasına ihtiyaç var. Bu da bittikten sonra sistemin bütün kısımları çalışacak. Yanlış başvurular da çok oluyor."

KONYA'DA GÜNEŞ, İZMİR'DE RÜZGAR

EPDK Başkanı Köktaş, kendi elektriğini üretmek isteyenlerle ilgili şu ilginç örnekleri verdi:

"Trakya bölgesine 17 rüzgar başvurusu var 37 bin KW saat, toplamda rüzgar ve diğerleri dahil 22 üzerinde süreci başlamış olan başvuru var. Toros'ta güneş dahil olmak üzere altı başvuru var, hepsi olumlu değerlendirilmiş. O süreç devam ediyor. Konya bölgesinde çok ciddi güneş başvuruları var. İzmir bölgesinde yine rüzgar başvurusu var. Bu başvuruların bir kısmı uygun bulundu ve devam ediyor süreçleri. Ankara'da başvurular var. Karadeniz de yoğun su başvuruları var. Gazi Üniversitesi başvurmuş tesis kurmak için, dört okul başvurmuş, bunlardan üçü MEB'e bağlı okul, biri MEB'e bağlı olmayan bir özel okul. Kendi ihtiyaçlarına karşılamaya, fazlasını da satarak gelir elde etmeye yönelik büyük bir girişimci ruhu var. Çok hızlı, çok dinamik devam etmiş olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber