Boyalı'da kiraz hasadı başladı

Suluova'nın Boyalı köyünde yetişen Rusya, Ukrayna, Romanya, Polonya, Dubai ve Suudi Arabistan'a ihracatı yapılan Boyalı kirazının hasadı başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boyalı Köyü Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ercan Ak, yaptığı açıklamada, Boyalı kirazının en önemli özelliğinin, farklı aroması ve hasadının geç başlaması olduğunu söyledi.

Dünyada yetişen kirazın yüzde 1,5'inin Boyalı köyünde üretildiğini ifade eden Ak, Boyalı kirazının, en iyi kiraz kalibresi olan 28-30 ölçülerinde olduğunu belirtti.

Soğuk hava depolarında işlenen Boyalı kirazının raf ömrünün 3 hafta olduğunu anlatan Ak, "Biz bu standardı yakaladık ve yetiştirdiğimiz kirazlar da kalitesiyle zengin menülerde haklı olarak yerini aldı" dedi.

Bu hasat döneminde de ihracatçı ve iç piyasa firmalarının Boyalı kirazını almak için aralarında yarış yaptığını savunan Ak, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kiraz üretimi sayesinde köyümüze 4 milyonu aşkın yatırım yaptık. Köyün üst kısmına kurduğumuz gölet sayesinde topraklarımızı vahşi sulama yerine damlama sulama sistemiyle suluyoruz ve daha yüksek verim elde ediyoruz. Ülkemizin dört bir yanına olduğu gibi Rusya, Ukrayna, Romanya, Polonya, Dubai ve Suudi Arabistan'a kiraz ihraç ediyoruz. Kiraz üretimine yaptığımız akılcı yatırımlar sayesinde 30 yıl önce bölgenin en yoksul köyü konumundan en zengin köy durumuna yükseldik. Ayrıca köyden kente göçü tersine döndürdüğümüz gibi hasat döneminde günlük yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam oluşturduk. Ülkemiz meyveciliğinde meşhur olan 'Amasya Misketi' markasına Boyalı kirazını da eklemeyi başardık."

Muhabir: Murat Arslan / Fatma Kalay

Yayıncı: Orhan Topal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber