Sabunlar Karaburun kokacak

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı kapsamında yürütülen ?Karaburun-Sarpıncık Köyü Sabun Atölyesi? açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2012 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Sarpıncık ve çevre köyleri kalkındırmaya destek olmak amacıyla yürütülen proje, yöre halkına yeni bir kazanç kapısı açtı. Yöreye özgü kekik, defne ve nergisin, yine yörenin meşhur zeytinyağıyla harmanlanmasıyla üretilen sabunlar, atölyenin açılış gününde ilk defa sergilendi.

Zerrin Özirs Öztan'ın proje koordinatörlüğünde ve Yaşar Üniversitesi (YÜ)'nden Ayselin Yıldız'ın danışmanlığında, "Mimas'ın Zeytinlerinden Karaburun'un Sabunlarına" sloganıyla başlanan çalışmaya başvuran 20 katılımcıya, sabun yapımını Ergun Okur öğretti. YÜ Grafik Tasarımı, Film Tasarımı, Bilgisayar Mühendisliği ve Mütercim Tercümanlık bölümleri öğrencileri de sabunların ambalajlanmasından broşürlerin ve e-ticaret yapılacak internet sayfasının hazırlanmasına kadar birçok aşamada görev aldı.

İzmir'e 115 kilometre uzaklıktaki Sarpıncık, Karaburun ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunuyor. Genç nüfus sürekli olarak büyük şehre göç ettiği için köyde 131 kişi yaşıyor. 2000 yılı sayımına göre 250'ye yakın kişinin bulunduğu köyde 2010 sayımında 131 kişinin kalması, yöre halkını endişelendiriyor. Sabun üretiminin ekonomik gelire dönüşmesiyle göçün duracağını savunan Sarpıncık Köyü Muhtarı Hüseyin Yonca, "Yöremizdeki yüksek asitli yağlar, sabun yapımında değer kazanıyor. Bugüne kadar kendi imkanlarımızla sabun üretiyorduk. Atölyedeki çalışmalarımız sayesinde köylere de hizmet vereceğiz. Aynı zamanda istihdam da sağlayacağız. Gençlerimiz artık köyü terk etmeyecek." dedi.

Atölyede klasik sabun üretimi, Marsilya yöntemiyle yapılıyor. Başta Eğlenhoca olmak üzere yöre köylerden sağlanan iyi kalitede yağlar kullanılıyor. Karaburun'da yetişen nergis, kekik ve defne gibi bitkiler de sabunun kokusunu veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber