OKS sonuçları açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı sonuçları açıklandı. OKS birincileri İstanbul, Bursa ve Malatya'dan... Kızlar daha başarılı.. Sınav birincileri ve en başarılı 3 il şöyle:

Daha önce 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanacağı belirtilen OKS sonuçları çalışmaların tammalanması nedeniyle 2 gün önce açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, MEB Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen toplantıda sınav sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS sınav sonuçlarını açıkladğı basın toplantısında fen bilgisinden 1 sorunun iptal edildiğini açıkladı. Kız öğrencilerin erkeklerden daha başarılı olduğunu belirten Çelik, başarı sıralamasında ilk üç ilin sırasıyla Edirne, Ankara ve Eskişehir olduğunu söyledi.

5 BİRİNCİ ÇIKTI

OKS'de, Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) puan türlerinde birinciliği 5 aday paylaştı.

Bursa Özel Tunçsiper İlköğretim Okulu'ndan Anıl Balkan
İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Atakan Özel
Malatya Özel Rahime Batu İlköğretim Okulu'ndan Büşra Eroğlu
Bursa Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu'ndan Ece İrem Arslan
İstanbul Özel Merter Fatih İlköğretim Okulu'ndan Reyyan Ergüder

6 KİŞİ İKİNCİ

İkinciliği 6 adayın paylaştığı OKS'de, Matematik-Fen (MF) puan türünde 4, Türkçe-Matematik (TM) puan türünde de 2 aday ikinci oldu.

MF puan türünde, Eskişehir Özel Atayurt İlköğretim Okulu'ndan Oral Ersoy Dokumacı, Manisa Turgutlu Cumhuriyet İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Karaduman, Kocaeli Özel Körfezim İlköğretim Okulu'ndan Arda Küçükgüven ve İzmir Özel Türk İlköğretim Okulu'ndan Murat Uzun, TM puan türünde ise Zonguldak Özel Zonguldak Ufuk İlköğretim Okulu'ndan Yiğit Yarımbaş ve İstanbul Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'ndan Doğan Yağız Küsmez, ikinciliği paylaştı.

ÜÇÜNCÜ 2 KİŞİ

Üçüncülüğü ise her iki puan türünde de Isparta Eğirdir Süleyman Demirel İlköğretim Okulu'ndan Esra Şimşek ve İstanbul Özel Avcılar Fatih İlköğretim Okulu'ndan Ömer Uludağ aldı.

KAÇ KİŞİ KATILDI?

Sınav için 786 bin 284 aday başvurdu. 768 bin 648 kişi sınava katıldı. 17 bin 648 aday sınava girmedi.

Sınavda 1 Fen Bilgisi sorusu iptal edildi. Sınavda kızlar erkeklere oranla daha başarılı çıktı. Genel itibariyle sınav grafiğinde başarı önceki yıllara göre daha yüksek çıktı.

Sonuçlar 2 gün daha önce açıklandı. Sınavda özel okullar daha başarılı.

Tercihler 21 Temmuz-5 Ağustos arasında yapılacak.

SONUÇLAR NASIL ÖĞRENİLEBİLİR?

Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın "meb.gov.tr" internet adresinden öğrenebilecek, sonuçlar posta ile gönderilmeyecek.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, ÖSS esas alınarak gerçekleştirilen sınav sistemindeki değişiklikler de ilk kez uygulanacak.

Bu çerçevede, ÖSS'de olduğu gibi okul tercihi yapabilmek için baraj puanı getirildi. 160 olarak belirlenen baraj puanını aşan adaylar, okumak istedikleri okulların isimlerini tercih formuna dolduracaklar. Adayların tercihleri alındıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, puanlar doğrultusunda ağustos ayı içinde merkezi yerleştirme yapacak. Bu yerleştirmede boş kalacak kontenjanlar için eylül ayında ikinci kez yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.

12 OKUL TERCİH EDİLEBİLECEK

12 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen ve 795 bin 292 adayın katıldığı sınavda, her aday için Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) olmak üzere iki puan türü belirlenecek. Bu iki puan türünün en az birinden 160 puan alan aday, tercih yapma hakkını elde edecek. Adaylar 12 okul tercihi yapabilecekler. MF puanı fen liselerine, TM puanı da diğer liselere girişte esas alınacak.

İLK YERLEŞTİRME

Okul tercihleri 20 Temmuz-5 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar ve velileri, mezun olunan okullara giderek, tercih formu dolduracaklar. Tercih formları okul yetkililerince onaylandıktan sonra yine internet aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimine gönderilecek. İkamet değişikliği yapan adaylar, koordinatör okullardan işlemlerini gerçekleştirebilecek.

5-15 Ağustos günleri arasında ilk yerleştirme yapılacak ve bu yerleştirmenin sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleşmeye hak kazanan adaylar 18-23 Ağustos arasında kesin kayıt yaptıracaklar. Kayıtlardan sonra 24-26 Ağustos günleri arasında boş kontenjanlar belirlenecek ve 26 Ağustos'ta ilan edilecek.

İKİNCİ YERLEŞTİRMEDE 8 TERCİH YAPILABİLECEK

Boş kontenjanlara ikinci yerleştirme için 26 Ağustos-2 Eylül arasında tercihler alınacak. İkinci yerleştirmeye, ilk yerleştirmede herhangi bir okula yerleşmeyen adaylar ile yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar başvurabilecek. İkinci yerleştirmede adaylar 8 okul tercihinde bulunabilecek. İkinci yerleştirme 3-6 Eylül arasında yapılacak ve sonuçları 7 Eylül'de açıklanacak. 7-11 Eylül arasında da yerleşmeye hak kazanan adaylar kesin kayıt yaptırabilecekler.

Okulların kaç taban puanla ve hangi yüzdelik dilimle öğrenci alacaklarına ilişkin bilgiler, yeni sisteme dönüştürülmüş halde internetten yayımlanacak. Adayların ve velilerinin bu bilgileri dikkatli bir şekilde inceleyerek tercih formunu doldurmaları gerekiyor. Tercih formu okul idaresince onaylandıktan sonra değiştirilmeyecek.


OKS Sonucunuzu öğrenmek için tıklayınız


İşte OKS birincilerinin ağzından sınav maratonu...

..........

Sınav birincilerinden Anıl Balkan: Sonucu öğrenince ağladım

2005 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) birincilerinden Anıl Balkan, sınav sonucunu televizyondan duyduğunda ağladığını söyledi.

Bursa'daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencisi olan, matematik- fen ve Türkçe-matematik puan türlerinde birinciliği elde eden Anıl Balkan, sevincini okulda ailesi ve öğretmenleriyle paylaştı.

Başarısında, okulu ve ailesinin çok önemli rol oynadığını dile getiren Balkan, "Planlı ve programlı çalışmalarımın meyvesini aldım.

Birinci olduğumu televizyondan duyunca ağladım. Amacım iyi bir üniversite eğitimi görmek. Mühendislik düşünüyorum. Aileme, okulumda ve iki yıldır gittiğim dershanedeki öğretmenlerime teşekkür ediyorum" dedi.

Aynı okulda müzik öğretmeni olan baba Varol Balkan da böyle bir başarıyı beklediklerini ancak, sonucun açıklanmasının ardından büyük heyecan yaşadıklarını anlattı.

Anıl'ın başarılı olması için büyük gayret gösterdiklerini, düzenli olarak dershaneye götürdüklerini ve annesiyle birlikte derslerine yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Varol Balkan, "Çok büyük bir mutluluk. Allah bu mutluluğu herkese yaşatsın" dedi.

Anne Nergis Balkan ise düzenli bir çalışma programı uygulayan oğlunun özel yaşantısına da zaman ayırdığını belirterek, "Anıl, zaten bilinçli bir çocuktur. Çok değil ama, düzenli çalıştı. Böyle bir derece bekliyorduk. Sınav sonrası sadece bir yanlışının olduğunu biliyorduk ancak, televizyonlardan başarılı olduğunu duyunca ayağımız yerden kesildi" diye konuştu


OKS birincilerinden Atakan Özel: Günde ortalama 400 soru çözdüm

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) puan türlerinde 4 adayla birinciliği paylaşan İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Atakan Özel, sınava son bir yılda yoğun bir şekilde hazırlandığını, ancak böyle bir sonucu beklemediğini söyledi.

AA muhabirine sınav sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, sonucu Silivri'de yazlıkta öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sınavda dereceye girdiğimi öğrenince çok heyecanlandım. Böyle bir sonucu beklemiyordum. 100 sorudan 95 net yaptığımı biliyordum, ama böyle bir sonuç için daha fazla yapmışım herhalde. Yanlış hesaplamış olabilirim." Özel, hangi okula gideceği konusunda tam bir fikrinin olmadığını belirterek, "İstanbul Atatürk Fen Lisesi veya başka bir okul da olabilir" diye konuştu.

Sınava hazırlanmak için haftanın 5 günü dershaneye gittiğini belirten Özel, "Sınava son bir yılda yoğun olarak hazırlandım. Belli bir ders çalışma programım yoktu.

Okulum tam gün olduğu için hafta arası dinlenip, hafta sonu yoğun çalışıyordum. Sömestr tatilinde de günde ortalama 400 soru çözdüm. 4. sınıf dışında notlarımın hepsi beşti" dedi.

Atakan'ın annesi ev hanımı Zehra Atakan da çok güzel bir duygu yaşadığını ve sonucun kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Oğlum sınavdan çıktığında 95-96 net yaptığını söylediğinde kendisine baraj yaptığını söyledim. Ancak Atakan inanmadı. Gerçekten baraj yapmış. Bir hafta önce özel okullar sınavı kötü geçmişti. O sınavdan 85 neti vardı. Orada istediği sonucu alamadı, ama bu sınavda başarıyı yakaladı." Eşinin tekstilci olduğunu belirten Zehra Atakan, bir oğlunun üniversite eğitiminin sürdüğünü, mezun olan diğerinin de askerde olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber