Balıkesirli çobanın organları dört kişiye umut oldu

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde geçen perşembe günü intihar girişiminde bulunan ve 6 gündür hastanede yaşam mücadelesi veren İsmail Akıncı'nın (55) organları dört hastaya umut oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün (2 Temmuz) akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşen Akıncı'nın kalbi, iki böbreği ve karaciğeri, organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere Balıkesir'e gelen ekipler tarafından alındı.

Kayalıdere köyünde çobanlık yapan İsmail Akıncı, henüz belirlenemeyen bir sebeple evinde silahıyla intihar girişiminde bulundu. Başından ağır yaralanan Akıncı, hemen hastaneye kaldırıldı. Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Akıncı'nın beyin ölümü, dün saat 16.00'da gerçekleşti. Beyin Ölümü Tesbit Komisyonu tarafından da resmen onaylanınca durum ailesine bildirildi. Balıkesir Organ Nakil koordinatörleri Dr. Bekir Akdemir ve Dr. Fuat Çöken, Akıncı'nın organlarının bağışlanması için eşi ve iki oğluyla irtibata geçti. Doktorlar, organlarının bağışı için gereken onayı alıp harekete geçti.

Organ nakli için Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bağlı olduklarını belirten Dr. Akdemir, "Vefat eden hastamızın laboratuvar bulguları, kan örnekleri ve tüm sonuçlarını ilk olarak Bursa'ya faksla bildirdik. Bölge Koordinasyon Merkezi, böbrek için araştırma yaptı. Daha sonra acil bekleme listesinde kimlerin olduğunu öğrenmek amacıyla karaciğer ve kalp için Ankara Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne bilgi verildi. Bu araştırmalar sonucunda kalp Ankara Başkent Üniversitesi, böbreklerden birisi Uludağ Üniversitesi, diğer böbrek ve karaciğer Bursa Acıbadem hastanelerine gönderildi." dedi.

Gece boyunca Ankara ve Bursa ile koordineli bir çalışma yaptıklarını belirten Akdemir, "Saat 06.00'dan itibaren gelen ekipler, ameliyathanede organları aldı. Ameliyatlar, saat 10.00'a kadar sürdü. İlk olarak hastamızın kalbi, Ankara Başkent Üniversitesi'nden gelen özel bir ekip tarafından alındı. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı ile iletişime geçilip Balıkesir Havaalanı uçuşlara açıldı. Daha sonra özel bir uçakla gelen ekip, kalbi aldı. İnşallah organlar, gittikleri yerlerde uygun alıcılara uygun bir yaşam sağlar." diye konuştu.

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2008 yılından beri organ nakli için çalışma yapıldığını aktaran Balıkesir Organ Nakil Koordinatörleri Dr. Bekir Akdemir, bugüne kadar 10 hasta yakının bağış yaptığını ifade etti. Hastanede bu yıl dördüncü kez organ bağışı aldıklarını belirten Akdemir, şöyle devam etti: "Son zamanlarda yapılan kompozit nakillerle halkımız bilinçlendi. Bunda Türkiye'nin farklı hastanelerinde yapılan kol, bacak ve yüz nakillerinin etkisi olduğunu düşünüyorum. İnşallah bağışlar daha da artar, çünkü organ bekleyen çok vatandaşımız var. Bütün vatandaşlarımızdan bu duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Organ bağışında Türkiye ortalaması yüzde 3,2 civarında."

Organları bağışlanan İsamil Akıncı'nın kayınbiraderi İbrahim Binay ise çok üzgün olduklarını belirterek, organlarının bağışlanmasında eşi ve iki oğlunun karar verdiğini söyledi. Akıncı'nın iki oğlundan birisinin polis, diğerinin gümrük muhafaza memuru olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber