Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, renk ve ışığın etkilerini araştırıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde yaşama mekânlarındaki renk ve ışığın psikolojik ve fizyolojik etkileri araştırılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kasal'ın yürüttüğü bilimsel projeler kapsamında, ?Farklı Renk ve Işık Kombinasyonlarıyla Düzenlenmiş Yaşama Mekânlarının İnsanlar Üzerindeki Psikolojik ve Fizyolojik Etkilerinin Araştırılması? başlıklı çalışma devam ediyor.

İç mekân düzenlemelerinde ve mobilyaların tasarlanmasında renkler, biçimler, dokular ve aydınlatma gibi unsurlar sayesinde çok farklı atmosferler oluşturulduğunu belirten Doç. Dr. Kasal, ?Tasarlanan her atmosferin ve mobilyaların, o yaşam alanında eylem yapan insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinin de farklı olduğu bilinmektedir. Bu durum açıkça göstermektedir ki iç mekânları ve mobilyaları tasarlayanların elinde, iç mekânların atmosferlerini ve görsel algısını değiştirebilecek pek çok tasarım elemanları bulunmaktadır.? dedi. Kasal, yapılan çalışmada farklı renk ve ışık kombinasyonlarıyla tasarlanmış yaşama mekânlarında oluşturulan atmosferlerin, o mekânda eylem yapacak insanlarda oluşturduğu psikolojik etkilerin ve fizyolojik değişimlerin belirlenmesinin amaçlandığını ifade ederek şunları söyledi: ?Çalışma kapsamında sadece renk ve ışık kombinasyonlarının psikolojik ve fizyolojik etkileri araştırılarak, mekânsal organizasyonda insanlar üzerinde etki bırakan biçim, doku gibi diğer parametreler sabit tutuldu. Psikolojik ve fizyolojik değişimlerin belirlenebilmesi amacıyla 1/1 ölçeğinde gerçek yaşama mekânları ve donatı elemanları tasarlanarak oluşturuldu. Toplam dört farklı yaşama mekânı oluşturularak, iki değişik renk kombinasyonu ve iki farklı ışık kaynağı rengiyle aydınlatma yapıldı. Oluşturulan mekânlarda, gönüllülük esasına göre seçilen 30 bayan ve 30 bay olmak üzere toplam 60 deneğin teker teker belirli bir zaman geçirmeleri sağlanıp her bir mekânda ayrı ayrı kalp atış hızları ve kan basınçları ölçüldü. Bu değerler ışığında deneklerin fizyolojik özelliklerinin mekânlara göre psikolojik karşılıkları yorumlandı. Çalışmada ayrıca psikolojik etkilerin belirlenebilmesi amacıyla algısal ölçme yöntemi kullanılarak, deneklerde yaşama mekânlarının uyandırdığı duyguları ölçmeye yönelik bir anket uygulandı. Anket sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildi, mekânlara göre insanların hissettikleri duygular ve dereceleri belirlendi. Deneklere ayrıca psikiyatride anksiyete (sıkıntı) ölçmede kullanılan biri genel, diğeri de anlık iki test uygulandı. Böylece farklı renk ve ışık kombinasyonlarıyla düzenlenmiş mekânların kişiler üzerinde oluşturduğu anksiyete düzeyleri de belirlendi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber