Üniversiteliye ikinci sınav hakkı geldi, Liseli sınav hakkı bekliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 11:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Liseli sınav hakkı bekliyor

Genel Kurulda kabul edilen ?Torba Teklif? geçen yıl getirilen aftan yararlanamayan üniversitelilere ikinci kez şans tanırken, yaklaşık 400bin liselinin kulağı MEB'den gelecek bütünleme sınavı haberinde. Öğrenciler, ?Bu yıl da ek sınav hakkı verilsin? çağrısı yapıyor.

Bazı kanunlarda değişiklik yapan ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ?Torba Teklif? üniversiteden atılan gençlere ikinci kez okullarına dönme yolu açıyor. Düzenleme geçen yıl çıkarılan aftan çeşitli nedenlerle yararlanamayan öğrencilere, ilişiklerinin kesildiği üniversiteye başvurmaları şartıyla yeni bir hak tanıyacak. Uluslar arası ortak lisans programları çerçevesinde öğrenim görenler de dahil olmak üzere öğrenciler, başvurularını takip eden eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.

LİSELİLER BEKLİYOR

Üniversitelere geri dönüş için ?af hakkı? verilirken yaklaşık 400bin lise öğrencisi de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek ?sınav hakkı? haberini kaygıyla bekliyor. Çünkü geçtiğimiz ay içinde okullarda Ortalama Yükseltme Sınavları yapıldı ve bazı öğrenciler bu sınavlarda başarılı olamadı. Bu gençler arasında çoğunluk 9.sınıf yani lise birinci sınıf öğrencisiyken, aralarında bu yıl üniversite sınavlarına giren ve kaldıkları dersler yüzünden bir yüksek öğretim kurumuna yerleşseler bile mezun olamadıkları için kayıt yaptıramayacak öğrenciler de bulunuyor. İşte bu öğrenciler her yıl ağustos- eylül arasında gerçekleştirilen ve bir önceki yıldan borçlu dersi olan öğrencilerin gerdiği sorumluluk sınavlarının yanı sıra sınıf tekrarına kalanlar da ?sınıf geçme için? kendilerine bir sınav hakkı tanınmasını bekliyor.

BAKANLIK EMRİ GEREK

Eğitim İş Özlük Hukuk Komisyonu üyesi Maksut Balmuk, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'ne göre her yıl yapılan sorumluluk sınavlarına önceki yıllardan borçlu dersi kalan öğrencilerin girdiğini belirterek şöyle konuştu:

?bakanlık yönetmeliklerde yer almasa da her yıl sınıf tekrarı yapmasına karar verilen öğrencilere bir şans veriyor ve onlar için de sınav hakkı tanıyor. Ancak bu sınıf geçme sınav hakkı bakanlık emriyle yapılıyor. Çoğu kişi bunun yönetmelikte yazdığını sanıyor. Oysa bakanlık bu sınavları açmazsa gerçekleştirilmiyor.

Öğrencilerimiz bu yıl da bu hakkın tanınmasını bekliyor. Bu hak verilmezse bir çok öğrencinin ilişikleri kesilecek.?

Balmuk, geçen yıl yaklaşık 135bin öğrencinin haziran ve ağustostaki sınavlarda sınıf geçtiğini hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber