Eflani adliyesi için 10 bin imza toplandı

Karabük'ün Eflani ilçe adliyesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararına istinaden kapatılan 102 adliye arasında yer alıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eflani adliyesinin Safranbolu ilçesine taşınma kararı üzerine Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Aktar, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Koç, diğer ilçelerin belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşları kararın geri alınması için Ankara'da girişimlerde bulundu. Bu kapsamda 10 bin imza toplandı.

Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, ilçede 60 köy, 158 mahalle olmak üzere toplam 218 yerleşim birimi bulunduğunu hatırlattı. Ertuğrul, toplam nüfusu 9246 olan ilçenin yaz aylarında gurbetçilerle birlikte 20 bini geçtiğini kaydetti. Ertuğrul, şunları dile getirdi: "Köylerimizin ilçe merkezine en uzaklığı 10 ile 35 kilometre arasında değişmektedir. Eflani ilçesi 1953 yılında ilçe olmuş, yaklaşık 91 bin kişi Eflani Nüfus Kütüğüne kayıtlıdır. İlçemizde 2010 yılında kadastro geçmiş ve kadastro davalarında ciddi bir artış olmuştur. Eflani adliyesinin dosya sayısı 2010 yılı 426, 2011 yılı 349, 2012 ilk altı ayında 298 olmak üzere 1073 adettir. 2010 yılında 106, 2011 yılı 114, 2012 yılı ilk altı ayında 49 olmak üzere toplam 269 tane asayiş olayı meydana gelmiştir." dedi.

Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, adliyenin kapatılmaması ile ilgili gerekçelerini şöyle sıraladı: "1-İlçemizde ciddi bir kadastro davası olduğu bilinmekte, bu davalar bizzat yerinde keşif gerektirdiğinden, davacılar hakim, bilirkişi ve adliye görevlilerini bizzat araç tutarak dava konusu yere getirip götürmekle yükümlüdürler. Bu noktada, ilçe merkezine ortalama 25-30 kilometre mesafede olan bir vatandaş Safranbolu Adliyesine başvurduğunda büyük kısmı stabilize olan 75 kilometrelik bir mesafeden taksi tutacak ve bu vatandaşa ciddi bir maliyet getirecektir.

2- Eflani ilçemizde yılın 8 ayı iklim şartlarından dolayı keşif yapılamamakta olup, ancak 4 ay mümkündür. Bu noktada yaz aylarında ciddi iş yoğunluğu olacak, adli tatilin de yaz aylarında olması nedeni ile Safranbolu Adliyesinin özelikle kadastro davalarını kısa sürede bitirmeleri mümkün olmayacak, bu da vatandaşın mağduriyetine sebep olacaktır.

3- İlçemizde herhangi bir ölümlü vaka olduğunda savcılığın ilçemizin köy ve mahallelerine gelmeleri ciddi bir zaman alacak, bunun da daha önce seri bir şekilde hizmet almaya alışmış vatandaşa rahatsızlık vereceği aşikardır.

4- Adliyenin Safranbolu Adliyesine taşınması sulh davalarının azalacağı yönünde bir beklenti getirse de ceza davalarının sayısında bir değişiklik olmayacağı düşünülmektedir.

5-Emniyet ve jandarma teşkilatının adli görevlerinden kaynaklanan görevleri yerine getirmek için Safranbolu Adliyesine gidip gelmek durumunda kalacak, bu da ciddi manada iş, zaman ve kaynak kullanımına sebep olacaktır.

6- Kamu hizmetlerinin etkili, verimli, şeffaf ve yerinde ifa edilmesi yeni yönetim anlayışı çerçevesinde esastır. Ancak son yapılan değişiklikler hizmetlerin belli merkezlerde toplanmasına ve sorunların etkili, verimli ve zamanında çözülmesine engel olacağı düşünülmektedir.

7- Her ne kadar ara mahkemeleri niteliğindeki kurulacak olan istinabe mahkemelerine hakim ve savcıları kaydırmak olumlu bir yaklaşım olsa da Yargıtay'da birikmiş davaları bitirmek için kürsüden çekilen hakim ve savcıların 3 yıl içerisinde bu dosyaları bitireceği düşünüldüğünde belirli sayıda hakim ve savcının tekrar kürsüye döneceği aşikardır.

8- Eflani gibi ilçelerde adliyelerin kapatılması ilçe açısından hem önemli bir itibar kaybına, hem de ekonomik olarak muhtemel bir girdinin engellenmesine sebep olacaktır. Dolayısıyla esnafa ciddi olumsuz etkileri olacaktır.

9- Eflani adliyesinin Safranbolu ilçesine taşınması vatandaşı ekonomik yönden ciddi manada mağdur edecektir. Zaman yönünden ciddi sorunlar açacak, kolluk teşkilatının sürekli Eflani-Safranbolu arasında gidip gelmesi ayrı bir külfet getirecektir. Devletimiz memleketin en ücra köşesine din hizmetlerini ifa etmek için imam-hatip gönderirken; devletin en önemli görevlerinden adalet hizmetini ilçe merkezlerinden çekmesi bizleri üzmüştür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber