Diyarbakır'dan gelip Muş'ta orkide topluyorlar

Diyarbakır'dan gelen vatandaşlar Muş'un yaylalarında dondurma yapımında kullanılan orkide köklerini toplayarak geçimlerini sağlıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş'un yaylalarında çıkan orkide bitkisinin kökü iş umudu oldu. Diyarbakır'dan Muş'un yaylalarına ve köylerine gelen vatandaşlar, üç ay boyunca orkide (kartolik) bitkisinin kökünü toplayarak satıyor. Dondurma mayası olarak kullanılan orkide kökünün kilo fiyatının yaş olursa 8 lira, kurutulmuş olursa 120 lira olduğu öğrenildi.

İşçilerden İsmet Sancar "Bu bitkinin kökü bize iş kapısı oldu. 3 ay boyunca bu bitkinin kökünü topluyoruz. Yaş iken kilo fiyatı 8, kurutlmuş olarak satarsak 120 ile 150 arası satıyoruz. Bunu dondurma mayasında kullanıyorlar. Doğal olduğu için dondurmaya lezzet veren bir bitkidir." dedi.

Kartolik bitkisinin tarlalara ekilerek daha çok kişiye istihdam sağlayabileceğini belirten Fikret Dolu ise "Bu bitki çok para yapıyor. Bu topraklar bitki konusunda zengin. Analiz yapılırsa, bakılırsa daha çok iş istihdamı sağlanabilir. Tarlalarda ekimi yapılırsa 10- 20 kişi değil de binlerce kişi bu işten ekmek yiyebilir." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber