Fındık üreticisinin imdadına yağışlar yetişti

Karadeniz Bölgesi'nde sel felaketlerine yol açan yağışlar, fındık üreticisinin yüzünü güldürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Kuraklık tehdidi yaşayan 2012 ürünü fındık için bu yağışlar ilaç gibi geldi." dedi.

Akbaşlı, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklıklar nedeniyle oluşan kuraklığın 2012 ürünü fındığını tehdit ettiğini, yeni mahsül ürünün kuraklık sonucu zarar görmesi endişesi yaşadıklarını söyledi.

Fındık üreticilerinin, yaklaşık 1,5 aydır bu endişeyi taşıdığını vurgulayan Akbaşlı, "Fındık, Haziran ayı içerisinde içini doldurmaya başlıyor. Bu nedenle Haziran ve Temmuz ayı fındık için önemli dönemler. Fındık için en hassas zamanlar. Özellikle Haziran ayının aşırı sıcak gitmesiyle oluşan kuraklık, 2012 ürünü fındığını olumsuz tehdit etmekteydi. Üreticilerimizin aldıkları tedbirlere rağmen bu kuraklık nedeniyle fındık zarar görme tehlikesi yaşıyordu. Tam, 'Ürünümüz zarar görüyor' dediğimiz bir sırada aşırı yağışlar fındık üreticisinin imdadına yetişti. Yağan yağmurlar, hem bahçeleri, hem de yüreklere su serpti." diye konuştu.

GZO Başkanı Özer Akbaşlı, 2012 ürünü fındık hasadına bir aydan az bir zaman kaldığını hatırlatarak, üreticilerin şimdiden fiyat beklentisi içine girdiğini vurguladı. Akbaşlı, şöyle konuştu: "Birkaç gün içerisinde yeni mahsül fındık maliyet hesabını yapmaya başlayacağız. Bu yıl fındık rekoltesi, Türkiye genelinde 707 bin ton olarak belirlendi. Bu, Türkiye şartlarında normal bir rekolte. Rekoltenin 700 bin tonun üzerinde çıkması, maliyet oranlarını biraz düşürecektir. Çünkü birim alandaki üretim fazla olduğu için maliyet düşük gerçekleşecektir. Bu, üreticinin lehine bir durum. Üreticimizi şu günlerde ise yeni mahsül fındığın fiyatının ne olacağı beklentisi sardı. Maliyet hesabı yapılmadığı için 'fiyat şu olacaktır' demek doğru olmaz. Ancak şunu söyleyebiliriz. Maliyet hesaabı sonucu ortaya çıkacak rakamın üzerine, yüzde 30 refah ve yaşam payı eklenip bir fiyat belirlenebilir. Bu rakam da üreticimizin emeğinin biraz olsun karşılığını alabileceği anlamına geliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber