İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na tepkiler

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi İsmail Bulca, yürürlüğe yeni giren 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın ev hizmetlerinde çalışanları yasanın kapsamı dışında bıraktığını belirterek, bu hizmetlerde çalışanların herhangi bir iş güvencesi olmadığı gibi can güvencesi de olmadan çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önceki gün Adana'da özel bir şirkette temizlik elemanı olarak çalışan 31 yaşındaki Pakize Akçan'ın ev temizliğine gittiği binanın camını silerken dengesini kaybedip 8. kattan aşağıya düşüp ölmesiyle sonuçlanan olayın yankıları sürüyor. Bugün Adana Tabip Odası'nda bir araya gelen Adana Tabip Odası, TMMOB, DSK ve KESK temsilcileri, Akçan'ın ailesine başsağlığı dilerken, 30 Haziran 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na da tepki gösterdi. TTB Merkez Konseyi Üyesi İsmail Bulca, Pakize Akçan'ın ölümü ile sonuçlanan olaylar zincirini 'cinayet' olarak yorumladı. Bulca, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, ev hizmetlerinde çalışanları yasanın kapsamı dışında bırakarak, bu cinayetin hazırlayıcısı olmuştur. Bu yasa, Pakize Akçan'ın olduğu gibi bundan sonra da gerek ev hizmetlerinde çalışanlar olsun, gerekse maden ocaklarında, tersanelerde, organize sanayi bölgelerinde, gerekse de küçük işletmelerde meydana gelecek iş cinayetlerinin de sorumlusu olacak" dedi.

Yasanın işçilerin sağlığı ve güvenliği için iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunabilmesi için çıkartıldığını hatırlatan Bulca, yapılan düzenlemeler ile birlikte sadece işin verimi düşünüldüğü gibi üretimin maliyetinin düşürülmesinin hedeflendiğini öne sürdü. İsmail Bulca, "Bu maliyetin düşürülmesinde işçinin iş ve can güvencesi, işyerindeki iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınacak tedbirler maliyeti arttırdığı düşünülerek önemsenmemiştir. Ev işçilerinin çalışırken karşılaştıkları riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemler yasanın kapsamı dışına çıkartılarak, Pazize Akçan ve onun gibi ev işlerinde çalışanlar, iş güvencesi olmadığı gibi can güvencesi de olmadan çalışmak zorunda bırakılarak adeta bundan sonraki cinayetlerin de zemini oluşturulmuştur. Yasa, tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli. İş kazası ve meslek hastalıkları önlenebilir, ancak iş kazaları önlenemezse bu bir cinayet olur" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber