Dicle Üniversitesi kürtajı araştırdı: Toplum, genel anlamda kürtaja karşı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin, toplumda kürtaj, kürtaj algısı, karşı ve taraf oranlarını belirlemek amacıyla bin 100 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı ankete göre, toplum genel anlamda kürtaja karşı. Bu karşı çıkma oranı eğitim, din ve geleneklere göre değişiyor.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, düzenlediği basın toplantısıyla yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı. Eyigün, anketi Sosyal Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yaptığını belirterek, araştırmaya katılanların temelde kürtaja karşı olduklarını, ancak buna rağmen bölgede kürtaj oranının yüksek olduğunun görüldüğünü söyledi.

Eygün, ?Sonuçlara baktığımız zaman, katılımcıların yüzde 72,4'ü bir çocuğun hayatına kürtajla son vermenin doğru olmadığı görüşünü belirtmişlerdir. Bu oran ile kürtajın yasaklanmasına taraftar mısınız? Şeklindeki soruya 'Evet' diyen yüzde 62,5'lik oran arasında yüzde 10'luk bir fark var. Bu sonuç, bir kısım insanların temelde dini ve geleneklere bağlılık açısından kürtaja karşı olmalarına rağmen, çeşitli nedenlerle bütünüyle yasaklanması konusunda da çekinceleri olduğunu göstermektedir.? dedi.

Ankete katılanların, tecavüzü, kürtajın öncelikli nedenleri olarak gördüğünü belirten Eyigün, böyle bir durumda kürtaj yapılmasına taraftar olanların oranının yüzde 36,4, çocuğun dünyaya gelmesini doğru bulmayanların oranının da yüzde 31,7 olduğunu kaydetti.

Eyigün, yüksek gelir grubunda olanların yüzde 28,7'si 'tecavüz durumunda', yüzde 12,8'i ise 'bebeğin sakat kalacağı anlaşıldığında' kürtaja taraf olduğunu söyledi. Eyigün, düşük gelir grubundakilerin ise yüzde 13,2 ile tecavüz durumunda, yüzde 5,7 ile bebeğin sakat kalması durumunda cevabını verdiğini kaydetti. Araştırmaya katılanlar arasında en önemli farklılaşmanın, inanç ve geleneklere bağlılık düzeyine göre ortaya çıktığını anlatan Eyigün, kürtaja karşı olan bölge insanının büyük bir kısmının görüşlerini dini inançlarıyla temellendirdiğini kaydetti.

Eyigün, kürtaja karşı olanların en büyük gerekçesinin yüzde 50,9 ile 'dini hassasiyet', ikinci sırada ise yüzde 35,8 ile 'insan hakları'nın geldiğini kaydetti. Eyigün, bir çocuğun hayatına kürtajla son vermek doğru mu? Sorusuna ise çok dindar olanların yüzde 82,3'ünün 'Hayır', yüzde 11,7'sinin ise 'Evet' cevabını verdiğini belirten Eyigün, dindarlık düzeyi yükseldikçe tecavüz çocuğuna bakışta da olumsuzdan olumluya doğru bir kayma olduğunu bildirdi.

Eyigün, kürtajın yasaklanması konusunda partililerin farklı bakış açılarını da mercek altına aldıklarını belirterek, BDP'ye oy verdiğini beyan edenlerin yüzde 56'sı, CHP'ye oy verdiğini belirtenlerin yüzde 52,6'sı ve AK Parti'ye oy verdiğini belirten seçmeninin yüzde 76,6'sının kürtajın yasaklanmasına taraftar olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber