Kaçak çalışan profesör ve doçentlerin varlığından haberdar olan İstanbul Defterdarlığı 22 üniversitede tüm dallardaki profesör ve doçentleri vergi incelemesine aldı.

Haber Giriş : 24 Eylül 2003 06:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçak olarak çalışan profesör ve doçentlerin varlığından haberdar olan İstanbul Defterdarlığı 22 üniversitede tüm dallardaki profesör ve doçentleri vergi incelemesine aldı. Öncelik ise sağlık sektöründe

İstanbul Defterdarlığı 22 üniversitedeki tüm profesör ve doçentlerin listesini çıkardı. Listede yer alan isimlerin üniversite dışındaki faaliyet alanları tek tek inceleniyor. İlk etapta sağlık sektöründe çalışan profesör ve doçentler mercek altında. Kayıt Dışı Ekonomiyle 30 ayrı koldan mücadele eden İstanbul Defterdarlığı'nın son operasyonlarından biri bu. Tıp, diş hekimliği, hukuk, maliye gibi tüm alanlarda profesör ve doçentlerin mükellef olup olmadıkları araştırılacak. Muayenehanesi olanlar, dışarıdan parça başına çalışanlar, danışmanlık yapanlar, bürosu bulunanlar tek bir listede toplanacak.

Operasyonun ikinci ayağında ise bu isimlerin vergi beyanları ile hangi vergi dairelerine kayıtlı oldukları tespit edilecek.

Hastaneler inceleme altında

Defterdarlık profesör ve doçent incelemesinde, vergi kayıp ve kaçağının en yoğun olarak sağlık sektöründe yaşandığını düşünüyor. Aralarında ünlü profesörlerin de yer aldığı bazı isimlerin, part time çalıştıkları hastanelerdeki gelirlerini beyan etmedikleri ihbarları değerlendiriliyor. Listede yer alacak isimlerin, tıp merkezlerinde ortaklıkları, muayenehaneleri, yönetim kurulu üyelikleri araştırılacak. Beyanların doğru olup olmadığı kontrol edilecek.

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, kimseyi zan altında bırakmak istemediklerini, ancak özellikle sağlık sektöründe kaçak olarak çalışan profesörlerin varlığından haberdar olduklarını söyledi. Boy, İstanbul'daki toplam 22 üniversitede, tüm dallardaki profesör ve doçentlerin vergi incelemesine başladıklarını belirtti. Boy 'Özellikle sağlık sektörünü tam manasıyla masaya yatırıyoruz. Hangi dalda olursa olsun, bütün profesörlerin doçentlerin listesini çıkarıyoruz. Bir kısmı özel hastanelerde kanun gereği çalışıyor. Bazıları da kanunsuz çalışıyor. Tam gün yasasına tabi.. Doçent ve profesör bazında bu yönde büyük bir harita çıkarıyoruz. Biz gelirlerin, akıl ve mantık kuralları çerçevesinde beyan edilmesini istiyoruz. Günümüzün gerçekleriyle bağdaşmayan beyanları doğru kabul etmek mümkün değil' dedi. Hastaneleri incelemeye aldıklarını söyleyen Kadir Boy, KDV Beyanlarına, Gelir Vergisi Beyanlarına , ortak oldukları şirketlerin Kurumlar Vergisi Beyanlarına bakılacağını, kazançların doğruluğunun kontrol edileceğini söyledi.

Yaşanan deprem felaketlerinin ardından, İnşaat Şirketleri, Belediyeler, büyük yatırımlara hazırlanan firmalar, kooperatifler hatta bazı daire sahipleri bile deprem profesörlerinden danışmanlık aldı. Büyük miktarda paranın döndüğü bu alana da Defterdarlık mercek tutuyor.

Deprem profesörleri

Deprem profesörlerinin, proje mühendisliği yaptıkları firmalar saptanacak. Boy 'kiminin bürosu var. Mesela proje mühendislerinin. Kimileri örneğin danışmanlık yapıyor. Elbette bunların hepsinde kayıp kaçak var demiyoruz. Önce denetim yapacağız. Sonra mükellefiyeti var mı bakacağız. Tam ve zamanında beyanname veriliyor mu kontrol edeceğiz' dedi.

İlk adımda 50 trilyon vergi

Defterdarlığın tespitlerine göre İstanbul'da 6266 vergi mükellefi doktor var. Ancak bu doktorların 1780'i ya sıfır matrah göstermiş, ya da zarar yazmış. Defterdarlık yalnızca bu zarar gösteren doktorları inceleyerek 10 trilyon liralık bir vergi cezası kesmeye hazırlanıyor.Toplam vergi gelirleri artışı ise 50 trilyon lirayı bulacak.

İstanbul Defterdarlığı yaptığı ilk tespitlerde, bazı hastanelerde ameliyat başına çalışan doktorların ücretlerini elden aldıklarını, bu gelirlerini kayda geçirmediklerini saptadı. Bu nedenle Defterdarlık prof. ve doçent düzeyindeki doktorların mal varlıklarını ve gelirlerini karşılaştıracak. Farklılık bulunması halinde Sağlık Bakanlığı'na bu doktorlarla ilgili soruşturma açılması için suç duyurusunda bulunulacak.Yapılan incelemelerde hastanelerde emekli doktorların çalıştırıldığı, hatta üniversite hastanelerinde öğretim görevlisi olan bazı profesörlerin, aynı anda birkaç özel hastanede görev yapıp, hiç kayda girmedikleri saptandı.

Defterdarlık vergi kayıp ve kaçağının yüksek olduğu avukatlar ve doktorları önce telefonla ardından vergi dairelerine çağırarak uyarıyor. Son iki ayda yalnızca telefonla yapılan uyarılarla 4 trilyon liralık matrah artırımı sağlandı.

İşçiden daha az vergi ödeyen var

Doktorlar geçen yıl için için ortalama 5 milyar 720 milyon lira yıllık gelir beyanında bulunmuşlar. Ödedikleri ortalama vergi ise 1 milyar 662 milyon lira. Diş hekimlerinin ise beyan ettikleri yıllık gelir ortalama 1 milyar 809 milyon, ödedikleri vergi 423 milyon lira. Oysa bir asgari ücretlinin yılda 'ödediği Gelir Vergisi 387 milyon, diğer işçilerinki ise ortalama 2.4 milyar lira. Bir profesör doktorun ününe ve semtine göre ortalama muayene ücretleri psikiyatrlarda ve onkologlarda 175, iç hastalıklarında 120, kadın doğumda 125 milyon lirayı buluyor. Saat 16.00'dan sonra muayenehanesine geçen bir doktor günde asgari 10 hastaya bakabiliyor. Özel hastanelerde muayene ücretleri 75 ile 90 milyon lira arasında bulunuyor. Ortalama bir by-pas ameliyatı 3.5 ile 5 milyar arasında yapılıyor. Estetikçiler 2 bin dolardan kapıyı açıyor.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber