Aksaray Belediyesi unutulmuş oyunları tekrar hatırlattı

Aksaray belediyesi 30-40 yıl öncesine ait yöresel çocuk oyunlarını yeni nesile tanıtmak ve aktarmak amacıyla Kılıçaslan parkında bir program düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aksaray esnaflarından Bekir Kulak'ın da desteği ile düzenlenen programa Aksaray belediye Başkanı Nevzat Palta, Daire müdürleri ve çok sayıda çocuk ile aileleri katıldı. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Bekir Kulak ile birlikte eskiden Aksaray'da çok yaygın olarak kullanılan çocuk oyunlarından Vızıldak diğer adı ile (Topaç) çember, çelik çomak(illi)ve aşşık gibi oyunları oynadılar.

Başkan Nevzat Palta, önce bir topaça iple sarılan ve atılan vızıldak'ı başarıyla çevirdi. Daha sonra aşşık oynadı. Ardından da bir zamanlar illi olarak bilinen çelik çomak oynadı. Başkan Nevzat Palta daha sonra da demirden yapılan çemberi çubukla sürerek 30-40 yıl öncesi çocukların oynadığı oyunları yeniden canlandırdı. Aksaray belediye Başkanı Nevzat Palta ;

Tabii ki bunlar geçmiş yıllarda bizlerin oynadığı yeni neslin hakikaten bir haber olduğu bizim bu güzel oyunlarımızı bir nebze olsun yeni nesile hatırlatmak bunları sevdirmek ve oynatmak. Bunların hepsini biz oynardık. Vızıldak diyoruz. Belki 30-40 yıldır ilk defa elime aldım ve ikisinde de başarılı oldum İki atışta da çevirdim. Demek ki biz bunları zamanında iyi oynamışız. Aşık da oynadık çünkü bizim oyunlarımız bunlardı. Oyunlarımız vızıldak veya topaçdı. Dolayısıyla bunlar gençlerimizin çocuklarımızın bihaber olduğu ama bizlerin ve bizden büyük nesillerin gerçekten apartmanların dışında yeşil alanlarda oyun alanlarında en güzel şekilde hayatını ve yaşamını geçirdiği şeylerdi. En sağlıklı ortamlarda.

İşte şu anda çağımızın en büyük problemlerinden biri nedir? stres, obozite dediğimiz başta çocuklarla gençlerde olan en büyük sıkıntılar bunlar. Neden televizyonun başında elinde bilgisayar sanal alemde hayal aleminde çocuk kendisine mutluluk arıyor. Hareket yok. Sıkıntılı çocuklar. Arkadaş yok. Şimdi bu eski oyunlar aynı zamanda paylaşmayı öğretir. Çünkü bunu bir başkasıyla paylaşıyorsun. Hem paylaşmayı öğretiyor. Hem aradaki sosyal ilişkileri öğretiyor. Hem de sağlıklı bir yaşamı insanlara kazandırmış oluyor. Dolayısıyla 30-40 yıllık oyunları yeniden günümüze taşıyarak bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Bunun devamı inşallah gelir diye düşünüyorum. Ben bu açıdan bizim bu çalışmamıza katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma, gençlik spor il müdürlüğü olmak üzere sivil toplum örgütlerine hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Ama bunun devamının gelmesi lazım. Bu bir başlangıç olsun diyorum. Hatta zaman zaman bizlerde oynayalım. Bizlerde katkı sağlayalım. Bu çocuklarımızı apartman hayatından biraz daha bahçelerimize indirmemiz lazım. Bahçeli evlere güzel ortamlara indirip bu çocuklara bu oyunları sevdirmemiz lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber