Bakan Bayraktar: İstanbul Finans Merkezi 3,5 yıl içinde tamamlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM)'nin 3,5 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Merkezin modern olacağını belirten Erdoğan Bayraktar, Dubai, Uzakdoğu ve ABD'deki örnekleri incelediklerini aktarırken; "Yeni bir konseptle onlardan çok daha iyi olacağız." dedi.

İFM'yi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı ile tanıtan Bayraktar, Ataşehir'de belirlenen alanın tamamının 1,7 milyon metrekare olduğunu, ilk etapta 800 bin metrekarelik bölümünün finans merkezi olarak tasarlandığını ifade etti. Bayraktar, "Bu alanda yaklaşık 3,5 milyon metrekare inşaat yapılacak. Bunun bugünkü hesaplamalarımıza göre maliyeti 4,5 milyar lira, inşaat süresini de 3,5 yıl olarak tasarlıyoruz. Evvela bankaların ve orada parseli bulunan özel kurum ve kuruluşların ve Emlak Konut'un yapacağı alan bu 800 bin metrekare alandaki altyapının hafriyatı ve altyapı inşaatları için ihaleye çıktık. 8 Ağustos tarihinde ihalesi olacak.'' diye konuştu.

Ataşehir'de yapılan Mimar Sinan Camisi'nin avlu kısmından İstanbul Finans Merkezi'ne hem yayalar hem de araçların kullanacağı bir platform oluşturulacağını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı, böylece Batı Ataşehir ile Doğu Ataşehir'deki alanların bütünleşeceğini kaydetti. Merkezin küresel bir nitelik kazanması için master plan çalışmasının tamamlandığını aktaran Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da yapılacak olana finans merkezinin dünyadaki örneklerinden çok daha modern olacağını söyledi. Dubai, Uzakdoğu ve ABD'deki örnekleri incelediklerine işaret eden Bayraktar, "Yeni bir konseptle onlardan çok daha iyi olacağız" dedi.

800 bin metrekare alana kurulacak olan İFM'de 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, cami, kreş, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimleri yer alacak. 50 bin kişiye istihdam sağlanacak merkezde 25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7-24 saat canlı bir merkez olacak.

Merkezin doğal afetlere karşı dayanıklı olacağı da öngörülüyor. Deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı.

Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu bina olarak tasarlanan İstanbul Finans Merkezi'nde birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişi iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri bulunacak. Batı Ataşehir'deki Mimar Sinan Cami ile Finans Merkezi birbirine yaya geçiş köprüsü ile bağlandı. Metro ve çevre yollarıyla ulaşımın rahatça yapılacağı merkez, spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşların uğrak yeri olacak. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan merkez Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerini günümüze taşıyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber