'Eflani Kadınları Dokuyor, Cemberbezi Hayat Buluyor' projesi başladı

Eflani ilçesine özgü yöresel el sanatlarından Cemberbezi Dokuması,tekrar hayat buluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karabük Valisi İzzettin Küçük'ün geliştirilmesine büyük önem verdiği Eflani ilçesine özgü yöresel el sanatlarından Cemberbezi Dokuması, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2011 Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen 'Eflani Kadınları Dokuyor, Cemberbezi Hayat Buluyor Projesi' ile tekrar hayat buluyor. Proje ile 25 Eflanili bayana dokuma ve dikiş kursu verilecek.

Eflani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan proje kapsamında, cemberbezinin sitilize edilerek giyim haline dönüştürülmesi kursu açılacak. Kurs başvuruları 9 Temmuz tarihi itibariyle başlayan projenin tanıtım kokteyline Vali İzzettin Küçük, Kaymakam Ahmet Özay, Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Özaydın, eğitimciler ve ev hanımları katıldı.

Çemberbezi'nin tanıtımı ile ilgili sunumun ardından Proje Eğitim Uzmanı Neslihan Sarı, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü tarafından hazırlanan 'Anadolulu Olmak' projesi kapsamında, Eflani'ye gelerek çemberbezi dokumaları hakkında araştırmalar yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Özaydın ise yaptığı konuşmada projenin yararları hakkında bilgi verdi.

PROJE İLE 25 EFLANİLİ BAYANA DOKUMA VE DİKİŞ KURSU VERİLECEK

Projenin, 2009 yalında Vali İzzettin Küçük'ün himayelerinde başladığını belirten Kaymakam Özay ise şunları söyledi: ?Öncelikle projeye verdikleri destekten dolayı BAKKA adına Yönetim Kurulu Başkanı sayın valimize teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Bu proje ile 25 Eflanili bayana dokuma ve dikiş kursu verilecek. Temennimiz kursa katılan bayanların yüzde 40'ının istihdam edilmesidir. Biz dokuma noktasındaki eksikliğimizi giderdikten sonra, tanıtım ve pazarlama anlamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz.?

Vali İzzettin Küçük ise unutulmaya yüz tutmuş pek çok yöresel el sanatının, tarihin tozlu rafları arasında kaldığını belirtti. Vali Küçük, Eflani Cemberbezi'nin bu kötü kaderi yaşamayacağını ifade ederek, ?Pek çok güzel şey tarihin tozlu rafları arasında kaybolup gitmiştir. Güzel şeylere sahip çıkmazsak, onlar teker teker yok olup gidecek. Eflani Cemberbezi, bu kötü kaderi yaşamadı, sahip çıkanlar oldu. Asırladır halkın içinde olan bu bez, bugün sitilize edilerek yarın yaşamımızın içinde olacak. Bunun için ben baştan beri emeği geçen kaymakamımıza, belediye başkanımıza, Halk Eğitim Merkezi'mize ve tabi ki hanımefendilere çok teşekkür ediyorum. Yerel ürünler çok kıymetlidir, kimliğini bozmadan evrensel niteliklere ulaştıracaksınız. Buna biz sitilize etmek diyoruz, yani yaşamın yeni şartlarına uydurmak. Bu bakımdan Marmara Üniversitesi burada çok kıymetli bir vazife görecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hanımefendilere başarılar diliyorum.? diye konuştu.

SAFRANBOLU, EFLANİ, PINARBAŞI ÜZERİNDE TURİZM AKSI

Eflani'nin son yıllarda büyük bir kalkınma ve tanıtım atağına girdiğinin altını çizen Vali İzzettin Küçük, ?Eflani, doğasıyla, kültürüyle, değerleriyle, yaşam biçimiyle çok güzel bir ilçe. Bunları biraz işlememiz, üzerindeki pası, isi silmemiz lazım. Bu ilin valisi olarak benim amacım, Safranbolu, Eflani, Pınarbaşı üzerinde bir turizm aksı oluşturmak. Eğer bu aksı güçlendirirsek, Eflani sadece bir tarım ve hayvancılık şehri olmayacak, güçlü bir turizm yeri olacak. Bütün bu çalışmalarımızın amacı budur.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber