?Arslan Bey' adı anıtla ölümsüzleşti

Kahramanmaraş'ta milli mücadeleyi yöneten Serkomiser Arslan Bey'in adına yapılan "Arslan Toğuzata Anıtı", törenle açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından, Arslan Bey Mesire Alanı girişine yaptırılan anıtın açılışı için düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Tarih, her zaman kahramanlarını unutmayan milletlerin büyük millet olduğunu göstermiştir" dedi. Anıtın açılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Sağlam, Türk insanının hangi ırktan gelirse gelsin bu topraklar için canını veren kahramanlarını baş tacı yaptığı ifade etti. Türkiye'nin her zaman tarihine sahip çıktığını kaydeden Sağlam, şöyle konuştu:

"İnsanlar 'otu çek, köküne bak' derler. Yani ailesini, kökünü unutan insanlar haramzadedir. Milletlerin de tarihlerindeki gerçekleri ortaya koymaları, onların büyük bir millet olduğunu gösterir. Biz büyük bir milletin insanlarıyız. Bugünde dünya üzerinde büyük oynayan bir devletin bir milletin insanlarıyız. Dolayısıyla elbette ki tarihimize sahip çıkacağız. Elbette ki Arslan Bey gibi büyük bir kahramana, aslan gibi bir heykel hediye edeceğiz. Hepinizi kutluyorum. Bu büyük bir olay, bu sizin büyüklüğünüzü, milletimizin büyüklüğünü gösteriyor. Bize kanlarını, canlarını vermiş kahramanların hangi ırktan gelirse gelsin, bizim başımızda yeri olduğunu gösteriyor. Bu vesileyle bir kez daha şanlı tarihinize uygun hareket ettiniz. Hayırlı Uğurlu olmasını niyaz ediyorum."

Törene katılan Kabartay Balkar Cumhuriyeti Kültür Bakanı Firov Ruslan Borisovich, anıtın açılmasının Çerkez kökenli Arslan Bey'e gösterilen saygıyı ortaya koyduğunu ifade etti. Borisovich, "Ben buraya defalarca geldim. Buradaki Çerkez kardeşlerim, burada kendi vatanlarındaymış gibi barış ve kardeşlik içerisinde yaşadıklarını söylüyorlar. Bu huzurlu yaşamın daim olmasını Allah'tan temenni ediyorum." diye konuştu.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'da Arslan Bey'in milli mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklarla tarihe geçtiğini vurguladı. Arslan Bey adının halen bir mahallede ve bir ilköğretim okulunda yaşatıldığını anımsatan Poyraz, şunları kaydetti:

"Ama biz öyle bir yere, bir şeyler yapalım ki Maraş şehri, kaldığı sürece insanlarımız bu anıtı gördükçe Arslan Bey'e bir Fatiha okusunlar, onu rahmetle ansınlar istedik. İşte bu gün bu anıtı açıyoruz. İnşallah baharla beraber sizlerle birlikte burada bölgenin en büyük parkını yapıyoruz. 400 dekarlık bir alan içerisinde. Buraya da Arslan Bey'in adını verdik. İnşallah açılışını yaptığımız zaman bu büyük kahramana karşı görevimizi tam olarak yerine getirmiş olacağız."

Arslan Bey'in oğlu Mahmut Toğuzata da, gösterilen duyarlılık karşısında büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti. Maraş halkının tarihine sahip çıkmasının sevindirici olduğunu kaydeden Toğuzata, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu'da, Uluslararası Kafkas Kültür Festivali kapsamında açılan anıtın tüm soydaşlarını mutlu ettiğini dile getirdi. Kadıoğlu, Anadolu'nun her köşesinde Kafkas halklarının da bulunduğunu vurgulayan Kadıoğlu, bu ülkede her zaman barış ve kardeşlik içerisinde yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakçı, Ak Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende daha sonra anıtın açılışı gerçekleştirildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi. Tören, Kafkas Dans Topluluklarının sergilediği gösteriyle son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber