500 yıllık keşkek geleneği düğünlerde yaşatılıyor

Düğünlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek, Burdur'da 500 yıldır aynı usullerle yapılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur'un Çavdır ilçesine bağlı Bayır beldesinde düğün sofralarını tamamlayan keşkek geleneği, Osmanlı'dan günümüze kadar yaşatılıyor. Oğlan evi düğünün ilk günü davul zurna eşliğinde gençler, damatla birlikte heybelere konulan buğdaylarla Belediye Meydanı'ndaki dibek taşının (oyma taş) yolunu tutuyor. Temizlenen dibek taşının içine buğdaylar dökülüyor. ?Soku' diye tabir edilen tokmaklarla biraz ıslatılan buğday dövülüyor. Keşkek dövülürken gençler de davul zurna eşliğinde yöresel oyunları oynuyor. Keşkek dövenler yorulunca, sokuyu arkadaşları devralıyor. Ara sıra küçük kazaların da yaşandığı keşkek merasiminde, usta olan orta yaşlılar gençlere örnek oluyor.

Kabukları soyulmaya başlayan buğday tekrar heybelere doldurularak düğün evinin yolu tutuluyor. Düğün evine gelen gençler, burada da keşkeği getirdiklerini oyun oynayarak gösteriyor. Keşkek dövmede yorulan gençlere düğün sahibi yemek ikram ediyor. Gençlerin getirdiği dövülmüş buğdayın akşamdan suya ıslatıldığını belirten düğün aşçısı Durali Atay, sabaha olunca da keşkeğin ezildiğini söyledi.

Bayır'da yapılan keşkeğin içine et girmediğini anlatan aşçı Atay, çok hafif ve besleyici olduğunu aktardı. Bayır'da 500 yıldır keşkek geleneğinin düğünlerde yaşatıldığını ifade eden Bayır Belediye Başkanı Mustafa Yücel, ?Bu geleneği devam ettireceğiz. Bu gelenek bizim simgemiz haline geldi.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber