Mali'li kanaat önderleri Van'ı cennet gibi buldu

Batı Afrika'da yer alan Mali Cumhuriyeti'nden bir grup kanaat önderi, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Gölü havzasında gezen Mali'li kanaat önderleri, bölgenin kanaat önderleriyle bir araya gelerek fikir alış verişinde bulundu. Bölge insanının kendilerine çok sıcak ve cömert davrandığını dile getiren kanaat önderleri, havzanın kendi ülkelerine kıyasla cennet gibi olduğunu söyledi.

Mali'de faaliyet gösteren Galaksi Diyalog ve Kültür Merkezi organizasyonu ile Doğu Anadolu Sivil Toplum Derneği (DASİDER)'nin davetlisi olarak Mali'den Van'a gelen 7 kanaat önderi, bölgede inanç turizmi başta olmak üzere çeşitli incelemelerde bulundu.

Van Müftüsü Nimetullah Arvas ile birlikte kahvaltıda bir araya gelen kanaat önderleri, daha sonra bölgenin önde gelen kanaat önderlerinden Abdurrahmân Tâğî'nin oğlu Şeyh Nureddin'le Nurşin'de görüştü. Üstad bediüzzaman'ın, bölgede yaşadığı yerleri gezerek, onlara eşlik edenlerden bilgi alan kanaat önderleri, zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Bediüzzaman Said Nursi adına Çiçekli Belediyesi'nin yaptığı parkı gezen heyetten Ebubekir Ömer Diara, kısa bir açıklama yaptı.

İnsanların genelde kendilerine renk ayrımı yaptıklarını dile getiren Diara, ?Ancak burada öyle bir ayrım görmedik. Anadolu'dan Fethullah Gülen Hocaefendi'nin öğretileri ve Bediüzzamanın temelini attığı bu diyalog faaliyetlerini burada daha yakından gördük. Buralardan dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış durumda. Dünyanın en fakir ülkelerinden biriyiz. Bizim ülkemizde bile 6 tane okul açıp bize sahip çıktılar. Ülke olarak, bizim ülkemizde sağlık konusunda ve eğitim konularında çalışmalarınız var. Bütün bunlar için Türkiye'ye şükranlarımızı sunuyoruz.? dedi.

Muhammed Ebubekir Sisi de kendi ülkelerinin iklimi, doğal güzelliklerine kıyasla buraların cennet gibi olduğunu ifade etti. Bölge insanının kendilerine çok sıcak ve cömert davrandığını aktaran Sisi, "Sokakta bizi görenler evlerine çağırıp, ikramlarda bulunmak istiyor. Renklerimize bakıp da bize muamele etmiyorlar. Bir kere daha anladık ki 'Bütün Müslümanlar kardeştir' ayetinin sırrı tecelli etti." diye konuştu.

DASİDER Başkanı Ahmet Öner ise bu sene Mali'den misafir ettikleri ikinci heyet olduğunu dile getirerek, ?Daha önceki heyette 5 akademisyen gelmişti. Ülkemiz ve ilimizdeki hoşgörü çok hoşlarına gitmişti. Bunun üzerine ülkelerine dönen akademisyenler ülkelerinde Türk Dili üzerine bölüm açtı. Bize, ?sizinle eğitim, sağlık ve ticaret gibi konularda fikir alışverişinde bulunmak için sizin dilinizi öğrenmemiz gerekiyor' demişlerdi. İlimizin gelişmesi için başka iller veya ülkelerle diyaloglar geliştirmesini istiyoruz. Çünkü diyaloglarla bölgede kardeşlik ve ticaret konusunda güzel netice ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yemekte, Vanlı kanat önderleri Mele Osman, Mele Ata, Mele Tahir Kartal, Mele Arif, Mele Reşit'ten oluşan bir grup kanaat önderiyle bir araya gelen Mali'li kanaat önderleri fikir alışverişinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber