Sıcaklar, insanı neden bunaltır?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD merkezli internet dergisi Slate sıcak havanın insanları neden bu kadar bunalttığını araştırdı. Dergiye göre vücut sıcaklığı ile hava sıcaklığı birbirine yaklaştıkça vücudun zorlanma oranı artıyor. İşte vücut sıcaklığıyla ilgili az bilinen gerçekler:

DIŞ HABERLER SERVİSİ

- İnsanın normal vücut sıcaklığı 37.2 derece olmasına rağmen 37.2 derece olan hava sıcaklığında rahatsız olmasının sebebi yine vücutta gizli. Kaslar ve metabolizmanın ürettiği sıcaklığın dışarıya atılması gerekiyor. Vücut bunu terleyerek, sıcak havayı nefes yoluyla dışarı vererek atıyor. Kan akışını cildin yakınında gerçekleştirerek cildi soğutuyor. Vücut ve hava sıcaklıkları arasındaki fark yüksekse ısı daha kolay dışarı atılıyor. Ancak fark düşükse vücut kendini rahatsız hissediyor. Nem de terin atılmasını engellediği için vücudu zorluyor.

- Aşırı şişman kişiler ısıyı daha zor atıyor. Isının yok edilmesi bu kişilerde daha zor oluyor. Vücuttaki yağ da hava sıcaklığını daha kolay emiyor. Hamile kadınlar, engelli kişiler, 14 yaşından küçük veya 60 yaşından büyük kişiler de ısıya karşı normalden daha hassas olanlar arasında bulunuyor. Vücut ısısını düzenleme yeteneği yaşla birlikte etkisini kaybediyor.

21 DERECE İDEAL ISI

- Vücut hava sıcaklığı 21 dereceyken en iyi şekilde çalışıyor. ABD Donanması 1950'li yıllarda insan vücudunun düzgün çalışabilmesi için uygun olan sıcaklığın üst limitini hesapladı. Nem, rüzgarın hızı, güneş açısı, sıcaklık ve bulut oranı göz önüne alınarak yapılan bu hesaplama sonucu insanlar için en üst derecede sıcaklık limitinin nem oranının normal olduğu bir 25 derece olduğu ortaya konuldu. Bu limitin aşılması durumunda ise güneş çarpması yaşanıyor.

SPORUN ETKİSİ NE?

- Egzersiz vücut sıcaklığını çok fazla artırabiliyor. Bir atlet egzersiz yaptığında vücut sıcaklığı ortalama 3.33 derece artabiliyor. Vücut sıcaklığı arttığında soğuk bölgelerde yaşayan atletler daha şanslı sayılıyor. Soğuk hava sayesinde daha iyi çalışabilen atletler, ABD'nin sıcak olan güneyindeki obezite oranının kuzeyine göre daha fazla olmasına kanıt olarak gösteriliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber